23948sdkhjf

Køkkenarkitekter vokser videre på et fundament af fravalg

Ditlev Rahbek, Jelena Nordentoft og Ditte Reckweg har med Stilleben Architects
skabt en spirende køkkensucces på et fundament af fravalg. Her kan kunderne i bund og grund vælge imellem to køkkener, og der har vist sig at være god forretning i begrænsningens kunst.

Ifølge Ditlev Rahbek, direktør og majoritetsindehaver, er omsætningen nogenlunde fordoblet hvert år siden stiftelsen i 2018, og trioens opskrift på arkitekttegnede snedkerkøkkener indbragte i fjor et overskud på 744.000 kr. mod 509.000 året forinden.

– Samtidig har vi investeret en del i organisationen, fortæller Ditlev Rahbek, der i dag har små 20 fuldtidsansatte i det kombinerede kontor og showroom nær de københavnske søer.

Processen er afgørende

Og succesen er ifølge direktøren fuldstændig afhængig af staben, der for hovedpartens vedkommende udgøres af arkitekter.

– Ét er produktet i forhold til design, pris og kvalitet, men processen er mindst lige så vigtig. Vi oplever, at når processen er god, så betyder hvert køkkensalg, at vi sælger to mere, fordi vores kunder fortæller om os, forklarer Ditlev Rahbek.

Han peger på, at det gælder såvel salgs- og rådgivnings- som byggeproces, og særligt sidstnævnte er det seneste år blevet udfordret af en boomende branche, der har gjort det svært at skaffe hænder til montering.

– Tidligere har logistikken kørt nærmest automatisk, men vi har måttet ansætte en decideret logistikansvarlig, der har til opgave at sikre den del af processen. Det har jo været et vildt år, hvor alle har manglet varer, og håndværkere har haft enormt travlt, så vi har måttet monitorere tingene i en ret ekstrem grad for at lykkes, uddyber direktøren.

Og logistikken er langt fra det eneste område, Stilleben Architects har oppet sig på det seneste år. Skal Ditlev Rahbek sætte en overskrift på året, har det først og fremmest stået i bæredygtighedens tegn, og her har man arbejdet på flere forskellige parametre.

– Vi har investeret ret massivt i flere certificeringer, og vi har arbejdet på at blive endnu mere præcise i det, vi laver – et køkken er jo en stor, fysisk ting med et markant aftryk, så vi har haft eksterne eksperter til at gå hele kæden igennem og pege på områder, hvor vi kan forbedre os, fortæller han.

Lavthængende frugter og langsigtede tanker

Det arbejde har resulteret i, at Stilleben Architects nu har en gedigen mængde data at forholde sig til, når der skal rykkes i en grønnere retning, og at virksomheden derfor hurtigt kunne plukke de lavthængende frugter.

– På eksempelvis transporten har vi kunnet reducere udledningen med 70 pct. alene ved at flytte noget transport fra en dag til en anden og på den måde samle nogle forsendelser, fortæller Ditlev Rahbek.

Også på materialefronten har køkkenproducenten set sig selv efter i sømmene, og her er man kommet et langt stykke ad vejen ved blot at skifte dyvler.

– Materialer i høj kvalitet er typisk certificeret ret godt, så det er ikke meget, vi har behøvet at erstatte, forklarer direktøren, der dog understreger, at virksomheden ingenlunde betragter sig selv som værende i mål med processen.

– Vi har for eksempel stadig en udfordring med maling, som vi bruger rigtig meget af. Og som vi ser det, er det her ikke noget, man nogensinde kommer i mål med – man vil altid kunne gøre noget bedre, og det skal vi blive ved at stræbe efter, lyder det.

– Et godt hus river du jo ikke bare ned

Det er således heller ikke blot fremstillingsprocessen, der er på dagsordenen, når man taler om bæredygtighed på kontoret i Ryesgade.

– Hele idéen med vores køkken er, at det skal holde længe. Typisk siger man, at et køkken holder i 11 år, og fra starten var det vores præmis, at det tal skal meget højere op. Det handler både om, at køkkenet skal bygges til det, men også at det skal kunne vedligeholdes, forklarer Ditlev Rahbek.

Med hvert af Stilleben Architects køkkener følger derfor et vedligeholdelsesbesøg, og den unge virksomhed har nu nået en alder, hvor det efterhånden vil vise sig, om virkeligheden står mål med intentionerne.

– Nu er de første af vores køkkener ved at være en fire-fem år gamle, så vi begynder at kunne besøge de første kunder og se, hvad der trænger til vedligehold. Det er noget, vi går ret meget ind i nu, og vi regner med, at det vil være med til at forlænge levetiden, siger direktøren, hvis egen baggrund som arkitekt ikke fornægter sig.

– Et godt hus skal også vedligeholdes, og det river du jo ikke bare ned, fordi der er hul i taget, men det er sådan, man har gjort med køkkener. Vi tror rigtig meget på det her med retten til at reparere, og vi har skabt en konstruktion, der er så nedkogt og simpel, at en lokal snedker sagtens vil kunne skifte en enkelt del om ti år, forklarer Ditlev Rahbek om produktet af trioen bag Stillebens kongstanke.

– Det er igen det her med forsimplingen – det handler om, hvor præcis man kan blive ved at lave fravalgene, og det gælder også, når det kommer til langtidsholdbarhed, fastslår han.

Stilleben Architects ApS
Regnskabsår 2021 2020
Valuta mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 4,906 2,146
Resultat før skat 0,957 0,660
Årets resultat 0,743 0,509
Omsætningsaktiver i alt 7,312 3,295
Status balance 7,336 3,332
Egenkapital 0,959 0,216
Antal ansatte 9 9
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.407