23948sdkhjf

Industriens udgifter til energi er mere end fordoblet

I andet halvår 2021 er de gennemsnitlige udgifter til el og naturgas mere end fordoblet, viser opgørelse

Der er landet en enorm ekstraregning rundt om i den danske industri.

Sammenlignet med i 2020 er udgifterne til el og naturgas mere end fordoblet i anden halvdel af 2021. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Opgørelsen er udregnet ved at tage gennemsnittet for den årlige udgift i 2020 og sammenligne den med den gennemsnitlige udgift i andet halvår 2021. Det er altså ikke gennemsnittet for hele 2021, men blot gennemsnittet for andet halvår, der bruges i sammenligningen.

Fra at den samlede udgift i 2020 lød på 5,7 milliarder kroner, så er den i andet halvår 2021 steget til 11,7 milliarder kroner. Det er mere end en fordobling.

Opgørelsen dækker over udgifterne i fremstillingsindustrien. Det vil sige virksomheder, der eksempelvis producerer mad, tøj eller byggematerialer.

Den store ekstraregning skyldes to forhold, der tilsammen har givet højere energipriser. Det forklarer Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv.

- Det er en uheldig kombination af opblomstring i økonomien samt svagt udbud af energi, der har sendt energipriserne i vejret.

- Ovenpå genåbningen af økonomierne sidste år er den globale efterspørgsel efter energi steget kraftigt, men udbuddet har ikke kunne følge med, siger han.

Særligt gaspriserne i Europa er steget ekstraordinært meget. Blandt andet fordi de europæiske gaslagre var lave på grund af lavere leverancer fra Rusland.

Danmarks Statistik bemærker i sin opgørelse, at tallene ikke er opdateret med effekterne af Ruslands invasion af Ukraine, som fandt sted i februar 2022. Det betyder, at stigningen i energipriserne kan blive endnu højere, end de er opgjort til i statistikbankens opgørelse.

I Dansk Erhverv har Kristian Skriver en klar forventning om, at det i 2022 kun er blevet dyrere for industrien at forbruge energi.

- Prisstigningerne på energi er gået fra at være høje til at være vanvittigt høje.

- De færre gasleverancer fra Rusland fortsatte ind i 2022, hvilket har sendt gaspriserne yderligere i vejret, mens også krigen i Ukraine har sendt priserne yderligere op, siger han.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079