23948sdkhjf

Behov for markant kursændring

2005 ser på mange måder ud til at blive endnu et nedslående år, når det gælder antallet af nyoprettede praktikpladser inden for træ- og møbelindustrien. Godt nok suppleret af et par enkelte positive nyheder.
De nyeste tal viser, at der kun er indgået ca. 83 uddannelsesaftaler for maskinsnedkere og tilsvarende 62 på møbelsnedkeruddannelsen og 167 på uddannelsen til bygningssnedker.

Det er historisk lavt for henholdsvis maskin- og møbelsnedkeren og derfor også en trussel for branchen. Man melder allerede flere steder i landet om flaskehalse, når det gælder faguddannede maskinsnedkere og snedkere. Føjer man hertil aldersgennemsnittet for de nuværende faglærte, som er højt, er der ingen tvivl om, hvor alvorlig situationen er for den forsatte brancheudvikling.

Nye tal fra Forbundet TIB’s medlemsregister viser nemlig, at 43 % af alle snedkeruddannede er 50 år og der over.

- Vi vil derfor i de kommende år opleve en massiv afvandring fra faget samtidig med, at lærlingeindtaget kun er 1/3 del og halvdelen af, hvad det var få år tilbage for henholdsvis maskin- og møbelsnedkeren, fortæller projektleder Lisbeth Bøggild fra Træets Kompetenceformidling.

Den eneste positive udvikling i denne sammenhæng er, at det i løbet af et år med målrettet indsats, er lykkes at få igangsat 43 lærlingeforløb for voksne inden for uddannelsen til produktionsassistent.

Uddannelsen er meritgivende til maskinsnedker-uddannelsen.

- Det er lykkes os at gennemføre denne målrettede indsats ved primært at satse på allerede ansatte i industrien. Bygningssnedkeren har dog også vist en pæn stigning i 2005, hvilket givetvis hænger sammen med det, vi har oplevet herhjemme, men ikke mindst også døre/vinduesbranchen, der har haft fuldt tryk på kedlerne.

Hvor mange elever der er behov for i de kommende år, kan selvfølgelig diskuteres. Det faglige udvalg for snedkeruddannelsen vurderer, at der minimum skal være ca. 150 maskinsnedkerelever og tilsvarende ca. 150 produktionsassistentelever i løbet af kort tid for at udfylde den værste mangelsituation.

- For at få fat i flere af de unge, er vi imidlertid nødt til at være langt mere udfarende i forhold til omgivelserne - forstået som unge, forældre, vejledere, men ikke mindst også den brede offentlighed, hvor der hersker udbredt uvidenhed om vores uddannelser, praktikpladsgaranti på maskinsnedker-uddannelsen og de spændende muligheder, vi kan tilbyde de unge hos os, siger Lisbeth Bøggild og fortsætter:

- Vi er nødt til i fællesskab at råbe de unge op. Det gør vi bedst ved at synliggøre vores behov og vise, at der er vægt bag vores ord.

Læs mere på: http://www.traefremtid.dk


Kilde: Træets Kompetenceformidling.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25