23948sdkhjf

Søstrene Grene slog bremsen i: Nu varsler direktøren ny offensiv

Den familieejede butikskæde Søstrene Grene er igen klar til at skrue op for antallet af nye butiksåbninger.

Topchef Mikkel Grene slog for godt et år siden bremsen i for ekspansion, efter at en stribe butiksåbninger havde ædt sig ind på overskuddet. Desuden har Søstrene Grene brugt krudtet på at lancere en webshop.

- Efter en periode, hvor vi har fokuseret meget på digitaliseringen og dermed skruet helt ned for nye butikker med kun syv åbninger i 2020, er vi nu klar til at åbne flere butikker årligt igen og udvide porteføljen, fastslår Mikkel Grene.

Frygtede det værste

På nuværende tidspunkt har Søstrene Grene 240 butikker fordelt på 16 lande. De omsatte i seneste regnskabsår for 2 mia. kr.

Mikkel Grene er blevet positivt overrasket over den loyalitet, som kunderne har vist kædens fysiske butikker under coronakrisen.

- Jeg troede, at krisen ville koste os en stor del af vores butikker, men de har på nærmest mirakuløs vist klaret sig igennem, og vi har kun lukket et par stykker. Jeg ser stadig de fysiske butikker som en helt afgørende del af vores tilbud til kunderne i fremtiden – i tæt samhørighed med alt det, der sker online, siger Mikkel Grene.

Søstrene Grene er grundlagt af Inger og Ruth Grene, der i 1973 åbnede den første butik på Strøget i Aarhus.

Dengang bestod varesortimentet af billige Kina-varer, men er siden udvidet markant med større fokus på interiør og småmøbler.

Stort set alle af Søstrene Grenes butikker er drevet af franchisetagere. Kæden har hovedkontor i Aarhus.

Mikkel Grene - søn af Inger Grene - er adm. direktør, mens hans bror Cresten er kreativ direktør.

De ejer hver halvdelen af Søstrene Grene gennem private holdingselskaber.

Selvom Søstrene Grene i seneste regnskabsår næsten formåede at fastholde omsætningen, dykkede bundlinjen kraftigt. Kæden kom ud af regnskabsåret med et historisk tab på næsten 60 mio. kr.

Satser online

2020 var på alle måder et bizart og dramatisk år, siger Mikkel Grene, som forventer, at Søstrene Grene i år kommer ud med både en historisk høj omsætning og et historisk stort overskud.

Han fortæller, at Søstrene Grenes nye webshop er blevet godt modtaget af kunderne. I dag sælger Søstrene Grene til fem lande online.

- Det har været et godt supplement til vores fysiske butikker, og vi ser allerede nu nogle gode synergier mellem offline og online. Spørgsmålet om potentiel kannibalisering spøger altid, inden man starter sådan et projekt – især når man til dels er en franchisekæde. Men heldigvis og som forventet har webshoppen kun øget trafikken til butikkerne, siger Mikkel Grene.

Hvor mange nye fysiske butikker der skal åbnes i år, er endnu uvist. Men der bliver ikke tale om storstilede indtog på adskillige nye markeder.

- Vi kigger også på nye lande, men vores primære fokus er at konsolidere os i de 16 lande, hvor vi er pt., siger Mikkel Grene.

Regnskabstal for Søstrene Grenes Holding ApS

(tal i tusinde kr.) Nettoomsætning Årets resultat
2015/16 438,9 35,3
2016/17 613,7 32,2
2017/18 893,6 77,5
2018/19 1.127,6 31,1
2019/20 1.049,2 -59,3
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093