23948sdkhjf

Holmris B8-direktør om stort million-underskud: Vi har begået nogle dyre fejl

Med et underskud før skat på godt 72 mio. kr. blev regnskabsåret 2019/20 en bekostelig affære for kontraktmøbelleverandøren Holmris B8. Til gengæld har Bjerringbro-virksomheden benyttet lejligheden til at redefinere sig selv oven på en fusion, der blev en større udfordring end forventet.  

– I marts tog vi beslutningen om at fremskynde planerne om at blive en mere rendyrket salgs- og designvirksomhed, efter vi havde måttet konstatere, at det med både at være produktionsvirksomhed og salgsvirksomhed blev meget vanskeligt for os, fortæller adm. direktør Henrik Holmris om det, der i foråret blev startskuddet til en række markante tilpasninger.  

Et forår i tilpasningens tegn

– Vi er gået fra at være 450 medarbejdere lige før jul sidste år til nu at være 270, så det har virkelig været en hård tur, fortæller direktøren, som hurtigt tog bestik af den trussel, coronaen tegnede til at blive.  

– Vi fyrede de første i marts, så røg vi på lønkompensation, som vi valgte at træde ud af igen og afskedige yderligere, fordi vi simpelthen ikke troede på, det ville vende lige med det første, forklarer Henrik Holmris, der dog blev positivt overrasket.  

– Faktisk fik vi måske tilpasset lidt for hårdt, og vi har heldigvis kunnet genansætte en ti stykker, for allerede i juli så vi, at markedet begyndte at komme tilbage, og de seneste fire måneder har vi solgt rigtig godt, lyder det fra direktøren, der således kan glæde sig over, at man på nuværende tidspunkt ligger mere end 25 pct. over det corona-tilpassede budget for 2020/21.  

To lukkede fabrikker på to år 

Det var imidlertid ikke kun det verdensomspændende virusudbrud, der satte sit præg på det regnskabsår, Holmris B8 lukkede ved udgangen af april. Et regnskabsår hvor virksomheden trods en fastholdelse af toplinjen på 1,1 mia. måtte se underskuddet blive omtrent 60 mio. større end det foregående år.  

– Selve driften har også været påvirket af fusionen med Duba B8, som vi skrev under på i februar 2018 og for alvor begyndte at arbejde med i maj samme år, fortæller Henrik Holmris, der med integrationen af de to virksomheder kom på lidt af en opgave.  

– I efteråret 2018 så vi, at det her blev super svært, og det tog os et år, men fra oktober 2019 kørte det faktisk rigtig fint, forklarer Henrik Holmris.  

Fusionen bød blandt andet på en sammenlægning af produktionen i Bjerringbro, hvor den tidligere Holmris-fabrik lukkede, og der i stedet blev satset på Duba B8’s faciliteter.  

– Det skulle vi aldrig have gjort, lyder vurderingen i dag fra Henrik Holmris.  

Han fremhæver særligt udfordringer med ERP-systemet, der har kostet betydelige summer og som endte med en tilbagevenden til Holmris’ gamle systemer. 

– Vi har begået nogle dyre fejl, og nogle af de valg, der så rigtige ud dengang, har vist sig at være forkerte. Det har vi taget konsekvensen af og ændret vores forretning, fortæller direktøren, der i sommer måtte træffe endnu en tung beslutning med lukningen af produktionen i Bjerringbro.  

– Jeg er selv vokset op i Bjerringbro, hvor de her to gamle fabrikker altid har været en del af byen. Dem er jeg så lykkedes med at lukke på to år, lyder det fra Henrik Holmris, der trods et vist vemod ikke er i tvivl om, at beslutningen har været den rigtige.  

Færre faste omkostninger

– Vi er en helt anden virksomhed i dag, forklarer han og peger på, at Holmris B8 efter fire særdeles gode måneder og et indskud fra ejerkreds og bankforbindelse på 80 mio. kr. likviditetsmæssigt er tilbage i topform.  

– Det hænger også sammen med, at vi inden corona havde faste, månedlige udgifter på 19 mio. kr., mens de i dag lyder på 11 mio., fortæller Henrik Holmris, ifølge hvem der er blevet skåret til over en bred kam.  

– Der er sænkede omkostninger på husleje, især fra den store fabrik i Bjerringbro, men vi har også samlet alle vores sjællandske aktiviteter i Amaliegade (København K, red), men den største post er uden tvivl på funktionærer, hvor vi er 80-90 færre, forklarer han.  

En mere fokuseret forretning

Også på eksportfronten er der blevet droslet ned for aktiviteter og ambitioner. 

– Vi havde spredt os for mange steder, så nu er vi nede på Norge, hvor vi lige har fusioneret med Formfunk, og så har vi godt gang i det hollandske med fire mand, men ellers er der lukket ned for resten, fortæller direktøren, der dermed har sagt farvel til markeder som Dubai, Singapore og USA.  

Markeder, der ikke er planer om at generobre lige med det første.   

– Vi skal ikke sprede os for meget. Vi skal lykkes med det, vi har gang i lige nu, så nu går vi tilbage til et fokus på den danske platform, hvorfra vi også følger vore kunder til udlandet, lyder det fra Henrik Holmris, der understreger, at et lidt mindre Holmris B8 på mange måder er af det gode.  

– Vi har siden fusionen ligget med en omsætning på 1,1 mia., og nu ser det ud til, at vi kommer ud på plus 800 mio., og det passer faktisk bedre til vores organisation at ligge der: Hele vejen igennem går det bedre med at få tingene til at fungere, og på en måde har vi fundet tilbage til den gamle Holmris-kultur, hvor vi et tættere på kunderne og hinanden, vurderer Henrik Holmris, som dog ikke lægger skjul på, at 2019/20-resultatet var utilfredsstillende.  

– Det er trælse tal, og jeg er ked af, at vi ikke kunne gøre det bedre, men det har betydet, at vores forretning er blevet meget mere fokuseret på det, vi vil, og jeg forventer, at vi kommer ud af i år med en positiv bundlinje, slår han fast.  

Holmris Holding A/S
mio. kr. 2019/20 2018/19*
Nettoomsætning 1.140,9 1.139,9
Driftsresultat før afskrivninger 36,7 56,6
Resultat før skat - 72,2 - 11,9
Årets resultat - 71,9 - 12,1
Balancesum 572,7 658,6
Egenkapital 89,3 91,7
Gns. antal ansatte 431 437

Regnskabsåret blev afsluttet 30. april 2020.

* Holmris B8 har i regnskabsåret 2019/20 ændret regnskabspraksis til IFRS. Tallene for regnskabsåret 2018/19 er derfor tilpasset den nye regnskabspraksis for sammenlignelighed.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.328