23948sdkhjf

Fire års stop and go krydret med corona

For nordjyske Idealcombi blev regnskabsåret 2019/20 kulminationen på fire år i usikkerhed krydret med corona. Især det sidste kan aflæses i tallene, viser det nyligt offentliggjorte regnskab, hvor der er barberet 46 mio. af omsætningen, mens årets driftsresultat med 19,7 mio. kr. blev godt 8 mio. mindre end det foregående års.

–  Dette fald kan primært tilskrives afledte effekter af Covid-19, skriver ledelsen i sin beretning, og peger på, at særligt forårets nedlukning af byggepladser på det engelske marked har givet udfordringer.

–  Det resulterede i, at vi i en periode måtte skrue ned for produktionen og hjemsende en hel del medarbejdere, fortæller Martin Søgaard, direktør og medejer hos Idealcombi.

Stop and go i fire år

Det britiske marked er Idealcombis største eksportmarked, og det er også her, forklaringen på de fire år i usikkerhed skal findes. Siden briterne i 2016 besluttede at forlade EU, har man i Hurup Thy fulgt nøje med i forhandlingerne, der flere gange har haft konsekvenser for vinduesproduktionen.

– Vi har så at sige haft stop and go så mange gange de sidste fire år, for hver gang, der er kommet en ny udmelding, har det betydet, at ordrer og projekter er blevet udskudt eller aflyst, forklarer Martin Søgaard, der i disse dage har blikket rettet ekstra stift mod det britiske.

– Det er lidt utroligt, at vi i dag (den 9. december, red.) endnu ikke ved, om vi får en aftale den 31., lyder det fra vinduesdirektøren, der ikke desto mindre ser frem til, at usikkerheden snart hører fortiden til.

– Uanset hvordan det ender, betyder det, at vi endelig får noget konkret at forholde os til, og det bliver en stor lettelse, lyder det.

Nordjysk nedlukning

Det er dog ikke kun det britiske marked, der har været skyld i, at Idealcombi også den seneste tid har været ramt af stop-and-go-perioder. Med fabrik i Thy blev virksomheden i november ramt af den nordjyske nedlukning, der betød, at mere end 100 at de ansatte måtte hjemsendes i en periode på to uger.

– Det var 30 pct. af vores medarbejdere, der var hjemsendt i de uger, og selvom vi er tilbage på 100 pct. igen, så kan det ikke undgå at få betydning, lyder det fra Martin Søgaard, der endnu ikke kan afgøre, hvor stor økonomisk betydning de to ugers nedlukning har fået.

– Omkostningerne har vi ikke overblik over endnu, men det er klart, at det får nogle efterdønninger, når man i en periode reducerer kapaciteten med 20 pct.; det skaber mange ringe i vandet, når man i en periode mangle 100 mand og derfor må flytte en del rundt på folk, forklarer han og peger på, at virksomheden oplevede det samme tilbage i april og maj.

–  Dengang gik vi på fordeling, og med så stort et produktionsapparat, som vi har, er det ikke noget, man barer justerer op og ned på en formiddag.

En budgetmæssig udfordring

Selvom Martin Søgaard med den forestående afslutning på Brexit-forløbet går en lidt mindre usikker fremtid i møde, er det svært for vinduesdirektøren at fastlægge præcise forventninger til det kommende regnskabsår.

– Lige nu sidder vi stadig med et England, der holder vejret lidt, og hvor tingene er sat meget på hold, lyder det fra vinduesdirektøren, der til gengæld oplever medvind på hjemmemarkedet.

– Vi kan godt mærke, at rejsebudgetterne i høj grad er blevet vekslet til boligforbedringer, og vi håber da, at den omsætning, vi har sat til, vil kunne hentes hen over vinteren, hvor vi stadig ser et højere niveau, end vi er vant til, forklarer han og peger på, at også ting som udbetalingen af indefrosne feriepenge samt en finanslov med et hævet håndværkerfradrag kan få en positiv indvirkning på efterspørgslen.

– Men meget afhænger nok også af, hvornår vaccinen kommer; bliver det til foråret, kunne man måske nok forestille sig, at nogle vil vælge at tage ud at rejse fremfor at investere i nye vinduer, vurderer Martin Søgaard.

Idealcombi A/S
mio. kr. 2019/20 2018/19
Nettoomsætning 566,6 612,5
Driftsresultat 19,7 28,0
Resultat før skat 18,5 25,9
Årets resultat 14,6 20,5
Balancesum 391,3 434,7
Egenkapital 196,6 192,1
Gns. antal ansatte 515 579
Regnskabsåret blev afsluttet 30. juni 2020.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11