23948sdkhjf

Frøslev sætter tal på hele klimaaftrykket

Miljøvaredeklarationer, eller EPD’er, er det næste skridt, hvis vi skal videre i den grønne dagsorden. Sådan lyder det fra den sønderjyske træproducent Frøslev Træ, der savner dokumentation bag de bæredygtige hensigter i branchen og derfor har valgt selv at gå forrest.

Frøslev Træ har miljøvaredeklareret Frøslev Abodo, der er én af producentens mest efterspurgte trævarer. Dermed er de blandt de første i træbranchen til at udføre en miljøvaredeklaration, som også dækker den danske del af forarbejdningen. Med stor nøjagtighed kan de derfor dokumentere klimaaftrykket for det populære newzealandske fyrretræ, der blev lanceret på det danske marked i 2019.

En enklere vej til certificerede byggerier

Miljøvaredeklarationen baner vejen for, at Frøslev Træ kan tilbyde sine kunder udførlig dokumentation, når det kommer til produktets samlede energi- og ressourceforbrug. På den måde kan virksomheden dokumentere produktets bæredygtighed, og det er en service, der især gavner de kunder, der ønsker at bæredygtighedscertificere et givent projekt:

–  Med miljøvaredeklarationen demonstrerer vi, at træet indeholder en lav energimængde, hvilket blandt andet er en fordel for de kunder, som ønsker at certificere deres byggeprojekt. Vi oplever en øget interesse for bygningscertifikater, og når Frøslev Abodo anvendes fremover, betyder EPD’en, at det bliver nemmere at opnå bæredygtighedscertificering samt at opnå en højere DGNB-vurdering. Simpelthen fordi dokumentationen er på plads, fortæller Thomas Venås, udviklingschef hos Frøslev Træ.

Virksomheden er i forvejen både FSC- og PEFC-certificeret og følger EU’s tømmerlov, hvilket betyder, at den miljømæssige og sociale bæredygtighed hos underleverandørerne er garanteret.

Grønne initiativer præger produktionen

Det er det uvildige institut FORCE Technology, som står bag EPD’en og den omfangsrige livscyklusanalyse, der dækker træets rejse, fra det står i skoven, til det finder vej til en dansk byggeplads. Den færdige forarbejdning, som Frøslev Træ står for, er en del af det samlede regnskab, og derfor er bæredygtige tiltag blevet en naturlig del af produktionen.

–  Vi har implementeret grønne initiativer i produktionen for at minimere den energi, der skal til for at drive forarbejdningsprocessen. For eksempel bruger vi genanvendeligt plast, og 98 pct. af vores trucks kører på el. Desuden er vores elforsyning omlagt, så den nu kommer fra vindmøller, fortæller Thomas Venås og fortsætter:

- EPD’en er garanti for en komplet og håndgribelig dokumentation, der ikke blot fortæller noget om råvaren, men om hele forarbejdningsprocessen. Derfor har vi kortlagt alt fra maskinernes energiforbrug til den transportmæssige CO2-udledning.

Kortere vækstperiode – højere CO2-optag

Transporten er dermed også indeholdt i miljøvaredeklarationen af Frøslev Abodo, der stammer fra plantage-skovdrift i New Zealand, hvor træerne grundet gunstige forhold regenereres på rekordtid.

–  Det specielle ved Abodo er, at det vokser ekstremt hurtigt. Mens et konventionelt nordisk fyrretræ har en vækstperiode på mellem 60 og 80 år, har det her træ en vækstperiode på ca. 25-30 år og er stadig i holdbarhedsklasse 1. I den periode optager træet lige så meget CO2, som det konventionelle fyrretræ gør på 80 år. Det høje CO2-optag lagres i træet, og det giver en positiv miljømæssig effekt. Med den kortere regenereringsperiode kan man nå at fremdrive tre træer, fremfor et enkelt, og det resulterer i, at der suges mere CO2 ud af atmosfæren, fortæller Thomas Venås.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109