23948sdkhjf

Nye tal: Færre coronakonkurser i Jylland end i København

Kriser er svære at forudsige - det er coronapandemien et smerteligt bevis på. Til forskel fra mange kriser rammer corona i første omgang skævt på få hårdtramte brancher og deres underleverandører.

Nye konkurstal for april 2020 viser, at der også kan være store regionale forskelle på, hvor hårdt erhvervslivet bliver ramt.

Ifølge data- og analysevirksomheden Experians nyeste konkursstatistik er hovedstadens virksomheder overrepræsenteret. 1,1 virksomhed ud af 1.000 er gået konkurs i april i modsætning til 0,58 virksomhed for landet som helhed.

- Hovedstadens virksomheder har generelt højere konkursfrekvens end i resten af landet, men i den nuværende situation er sammensætningen særligt følsom på grund af for eksempel mange hotel- og restaurationsvirksomheder i hovedstadsområdet, forklarer Bo Rasmussen, der er nordisk salgsdirektør hos Experian, i en pressemeddelelse.

- Til gengæld virker det til, at firmaer i de industritunge områder af Jylland er mere robuste. For eksempel er der i Midt- og Vestjylland kun 0,25 virksomhed ud af 1.000, der har måttet dreje nøglen i april, mens tallet for Sydjylland er 0,34, fortsætter han.

Mindre nedlukning hjælper
Ifølge direktøren vidner de færre jyske konkurser om, at virksomhederne i de produktionstunge dele af Danmark har godt styr på balancerne.

- Det kommer dem til gode i den nuværende situation, hvor industrien samtidig ikke har været ramt af en total nedlukning, som vi har set hos mange virksomheder i oplevelsesbranchen i de store byer, siger Bo Rasmussen, der samtidig påpeger, at konkurstallene kan ændre sig de kommende måneder, da domstolene herhjemme har kørt med nedsat kapacitet oven på nedlukningen.

Alle dele af landet er ramt af fyringer, men også i ledighedstallene er der en positiv historie at fortælle om ”Produktionsdanmark”. Ifølge tal fra Danmarks Statistik og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er der i større dele af Sydvest- og Midtjylland relativt færre fyringer, mens kommunerne tæt på Københavns centrum er hårdere ramt. Kommunerne nord for København klarer sig dog fint, når det kommer til ledighedstal relateret til corona.

- Det er åbenlyst svært at forudse, hvordan krisen kommer til at udvikle sig, både nationalt og regionalt. Vi har jo tidligere set hovedstadsområdet blive hårdt ramt i begyndelsen af en krise, men komme hurtigt igen på grund af positive strukturelle trends. Spørgsmålet er, om coronakrisens indvirkning giver et andet kriseforløb, fortæller Bo Rasmussen.

Lys forude for alle
For de fleste virksomheder gælder det ifølge Experian-direktøren, at presset på forretningerne vil aftage i takt med en yderligere åbning af samfundet.

- Der er et opsparet forbrugsbehov, som vi også så slå igennem ved genåbningen af frisørerne, og det vil komme mange servicefag til gode. På samme tid vil rejserestriktionerne formentligt sikre dansk omsætning i danske butikker og hos den danske turistbranche i højere grad end normalt i sommerferien, og det er positivt. Negativt er det selvfølgelig, at de udenlandske turister sandsynligvis udebliver, pointerer han.

Ifølge Bo Rasmussen er det et spørgsmål om at holde især oplevelsesindustrien kørende bedst muligt, indtil forbrugerne igen tager over.

- I modsætning til før finanskrisen har de danske forbrugere de økonomiske muskler til at øge forbruget, og sammen med mange stimuli fra statens side er det alt i alt med til at tegne et lidt lysere fremtidsbillede. Vi forventer også, at mange af de fyrede danskere hurtigt vender tilbage til arbejdsmarkedet, når den værste uro aftager, slutter han.

Artiklen er en del af temaet Corona-virus.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109