23948sdkhjf

Hule træstammer forsynede Nyborg med rent vand

Om morgenen den 30. oktober fik folkene fra Munck Havne & Anlæg sig en overraskelse i forbindelse med et igangværende anlægsarbejde på Torvet i Nyborg. Da gravkoen stødte på noget træ i jorden, blev arkæologer fra Østfyns Museum hurtigt tilkaldt, og det skulle vise sig, at det var et stykke af fortidens vandforsyning, der var dukket op i form af en udhulet træstamme, der første ud til en tøndebrønd.

Dermed havde man fundet en del af det sindrige system af trærør, der allerede i 1500-tallet sørgede for at lede rent vand til borgerne i Nyborg. Med tykke, udborede træstammer samlet ved hjælp af muffer af jern eller bly, forgrenede systemet sig ud, så en lang række af byens gårde havde egen brønd med vand.

Det blev imidlertid ikke enden på dagens overraskelser, for da vandrøret forsigtigt blev løftet, viste det sig at være forbundet nedefter til et tværgående rør. Et rør, der sandsynligvis har ledt rent vand til byen fra voldgraven omkring det gamle Nyborg Slot. Det oplyser Nyborg Kommune på den hjemmeside, der er oprettet i forbindelse med restaureringen af det gamle slot.

Også under rør nummer to befandt sig endnu et rør, der gik parallelt med det først fundne, og hvis nordlige ende førte til endnu et rør, der gik på tværs. Endelig bød dagen på fund af endnu et vandrør, der var firkantet, og som vurderes at være det ældste af de fundne. Røret, der ikke var forbundet med de øvrige, kunne dateres til den første anlæggelse af vandforsyningen til Nyborg i 1500-tallet.

Vandforsyningssystemet eksisterede helt frem til 1876, hvor byen fik et nyt vandværk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111