23948sdkhjf

Ove kitter præcis som i 1800-tallet

Håndkitning er med stor sandsynlighed en håndværksdisciplin, de færreste kender til. Det var en metode, snedkere brugte tilbage i 1800- og 1900-tallet, men hos Bøjsø Døre og Vinduer står en lille håndfuld medarbejdere dagligt og håndkitter størstedelen af alle virksomhedens vinduer. En af dem er Ove Hygum Jensen, der har beskæftiget sig med håndkitning de seneste 25 år.

- Jeg startede hos Bøjsø for 35 år siden, hvor jeg i de første ti år var ansat i samleafdelingen, og derudover stod jeg i en periode også ved vakuumanlægget. Herefter begyndte jeg at håndkitte og har gjort det lige siden. Vi står som regel to til tre personer fast og kitter, hvilket kræver det helt rette håndelag for, at vores vinduer og døre får det helt rette finish, fortæller Ove Hygum Jensen.

Håndkitning er en klassisk disciplin inden for vinduesproduktion, der indgår som den sidste del af processen, inden vinduerne bliver pakket. At kitte vil sige at fæstne og tætne vinduet ved hjælp af en såkaldt kit, som minder om en slags fugemasse, der tørrer ud og bliver hård efter påføring. Ved håndkitning påfører man kitten langs vinduesrammen og trækker efterfølgende den overskydende kit af med en kniv.

- Vi håndkitter præcis, som man gjorde tilbage i 1800-tallet, så vi kan skabe en vinduesløsning, som passer til nogle af landets ældste bygninger, lyder det fra Ove Hygum Jensen.

Bevaringsværdigt håndværk
Hos Bøjsø har man specialiseret sig i originalt håndværk til fredede og bevaringsværdige bygninger, og i den forbindelse er håndkitningen en vigtig del af at genskabe vinduets oprindelige detaljer og dermed bevare den klassiske byggestil rundt omkring i landet.

- Når man har arbejdet med vindueshåndværk i så mange år, som jeg har, kan man ikke lade være med at lægge mærke til vinduerne i ældre huse, når man kommer rundt i landets byer. Og her er det meget tydeligt, hvis håndværket ikke er i orden, eller hvis der er sat nye vinduer i, som ikke matcher den originale stil. Derfor er det også vigtigt, at vi bevarer oprindelige teknikker som håndkitning som en disciplin, da det er en lille – men vigtig del – af at bevare landets byggearkitektoniske historie, som vi eksempelvis ser i det indre København, Ribe og andre af landets ældste bydele, fortæller Ove Hygum Jensen.

I bevaringsværdigt byggeri er det som regel et krav, at der anvendes materialer og metoder, som viderefører bygningens oprindelige arkitektur. Det kan eksempelvis være et krav, at der anvendes de særlige koblede vinduer, som hyppigt blev anvendt i det forrige århundrede.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173