23948sdkhjf

Små træhuse til én million skal redde lidt af verden

Ud fra et enkelt koncept med træhuse på 100 kvadratmeter til én million kroner, ønsker virksomheden Træværk at gøre bæredygtighed let og overskueligt for alle

- Vi har simpelthen ikke råd på klimakontoen til at vælge andre byggematerialer end træ, siger Dennis Nielsen, ejer af Træværk.

Vi skal alle til at bo mere bæredygtigt, og det gør vi ifølge Dennis Nielsen bedst i træhuse. Husene skal være små, så det tærer mindre på klimaet både under opførelsen, og i længden når det skal varmes op.

Lige nu bygger Træværk deres næste træhus i Gammel Rye. Firmaet fra Stilling ved Skanderborg har kun lidt over et år, og godt fem færdige huse på bagen.

- Vi låner noget af naturen for en stund, og så kan vi bo i det i nogle hundrede år, og så kan vi give det tilbage – det er en god tanke, siger indehaver Dennis Nielsen til TV2 Østjylland.

Konen og faderen er med
Det er 37-årige Dennis Nielsen, der er ejer og idémand bag Træværk. Med sig har han fire ansatte – heriblandt konen Stine og faren Karl.

Uddannelse har Dennis ingen af, men han beskriver sig selv som fritidsfilosof. Og for fritidsfilosoffen er træ nøglen til en bedre verden.

- Vi skal bare forstå, at vi ikke må svine med ressourcerne, fordi vi har råd. Jeg forstår ikke, at vi nærmest ikke må spise et stykke kød, men vi kan bare bygge et hus på 300 kvadratmeter og gå ned og købe en stor firehjulstrækker i morgen, det er der ingen, der klager over, siger Dennis Nielsen.

Træværk er ikke de eneste, der bygger huse af træ. For der er flere og flere, som ønsker at bo bæredygtigt.

Handler om at leve smart
Ifølge Steffen Max Høgh, som blandt andet er mand bag podcasten ’Bæredygtig Business’, har Træværk fat i noget, når de holder på, at træ er fremtiden.

- Træ kan noget helt særligt, for det suger CO2, men binder det også. Så træ er jo noget af det mest klimavenlige materiale, vi overhovedet kan bygge med, siger Steffen Max Høgh til TV2 Østjylland.

For Træværk handler det om at leve smart. Det betyder, at vi skal tænke mere over, hvad vi bruger vores plads til.

Hvis vi for eksempel skrumper vores huse bare en lille smule, så skal der bruges mindre byggematerialer, og der bruges mindre energi på at varme huset op og så videre.

- Byg 150 kvm i stedet for 300. Jeg har et motto, der lyder: ’De mest bæredygtige kvadratmeter, er dem, der ikke bliver bygget’. Bæredygtighed er så uhåndgribeligt. Træhuse er håndgribeligt, og her kan vi forholde os til, at vi faktisk gør noget, siger Dennis Nielsen til TV2 Østjylland.

Nej tak til Rockwool
Dennis Nielsen er ikke den største fans af Rockwool eller lignende isolering, som de fleste af os nok bruger. Hans huse skal nemlig være bæredygtige fra inderst til yderst – og inde i væggene isolerer de for eksempel med træfiber.

- Det har en fantastisk god isoleringsevne. Og så er det relativt CO2-neutralt at producere. Jeg bryder mig ikke om, at mine svende skal gå og arbejde med stenuldsprodukter. Træfiber kan kroppen selv nedbryde, siger han.

Det er netop det grønne fokus, der har fået de kommende ejere af huset i Gammel Rye til at vælge træ frem for mursten.

En ting er også, at have styr på den grønne samvittighed, men det skal også være økonomisk fornuftigt, at vælge det grønne valg.

- Vi kommer på ingen måde til at redde verden med det her. Men kan vi løfte i flok, og kan vi være med til at vise, hvordan vi gør det her, så kan vi være med til at flytte på noget på verdensplan, siger Dennis Nielsen.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078