23948sdkhjf

Én ting førte til enormt dyk på bundlinjen for Danmarks største træproducent

Frøslev Træ havde et hårdt 2023, anerkender direktør, som samtidig spår, at 2024 nok skal blive bedre

Lageret var den helt store synder. 

Det fastslog Frøslev Træ-direktør, Martin L. Petersen, allerede tidligere på ugen i forbindelse med træproducentens offentliggørelse af 2023-regnskabet. 

Og den udmelding holder Frøslev-direktøren fast i, da Wood Supply fanger ham for en snak om det år, der er gået - og som bød på et swing på 40 mio. kr. i den forkerte retning. 

Bundlinjen dykkede således fra et plus på 19,8 mio. kr. i 2022 til et minus på 22,1 mio. kr. i 2023. 

- I andet halvår af 2022 og starten af 2023 faldt markedsprisen på træ ret markant. Nogle af varegrupperne faldt helt op til mellem 20 og 30 procent. Og med et varelager, der ved udgangen af 2022 udgjorde 172 mio. kr., så havde det stor betydning for bundlinjen, forklarer Martin L. Petersen til Wood Supply.

Større perspektiv

Frøslev Træ-direktøren, der også er bestyrelsesformand i interesseorganisationen Træ i Byggeriet, fastholder dog, at man internt i selskabet ikke ser på isolerede regnskabsår i henhold til den overordnede strategi. 

I stedet bliver fokus rettet mod en længere periode på fire år, forklarer Martin L. Petersen. 

- Priserne steg meget i 2020 og 2021, og da havde lageret den modsatte og ekstra indtægtsgivende virkning. I gennemsnit har bundlinjen i de sidste fire år ligget årligt på ca. 15 mio. kr. før skat, og det er acceptabelt, alt taget i betragtning, forklarer Martin L. Petersen.

Han erkender, at 2023 var "et vanskeligt år", men samtidig spår han, at det tocifrede millionunderskud blot "var en enlig svale". 

- Aktivitetsniveauet fortæller fortsat en historie om lavkonjunktur, og volumenerne er en anelse mindre end i et gennemsnitligt år. Men vores dækningsgrader er ikke længere påvirket af et dyrere lager. Så der er på den måde tale om et mere normalt år i 2024, siger han. 

Frøslev Træ

  • Grundlagt i 1931 med hovedsæde i Padborg lige nord for den dansk-tyske grænse. 
  • Er Danmarks største leverandør og producent af træ. 
  • Virksomheden tæller i skrivende stund 145 ansatte. 
  • Frøslev Træ er familieejet og i dag sidder Martin L. Petersen i direktørstolen. Det har han gjort siden 2011. 
  • Martin L. Petersen er ligeledes bestyrelsesformand i interesseorganisationen Træ i Byggeriet. 

Kilde: Frøslev Træ A/S

Frøslev Træ skriver i ledelsesberetningen for 2023-regnskabet, at man "forventer et overskud på mellem fem og ti mio. kr. i 2024". 

- Vi skal som produktionsvirksomhed, med de investeringsambitioner vi har, gerne ligge omkring fire til fem procent i overskudsgrad. Det vil sige 20 til 25 mio. kr., understreger direktøren og tilføjer: 

- Det når vi, efter alt at dømme, ikke helt i 2024, men vi ser fremad i et svært marked. Vi kender branchen godt nok til at vide, at hvis der er gode tider, så kommer der mindre gode tider. Og efter mindre gode tider kommer bedre tider igen.

Kemifri træ

Martin L. Petersen og Frøslev Træ investerede endvidere tidligere på året et klækkeligt millionbeløb i et nyt træprodukt - Thermo Wood. 

Tilbage i april havde man allerede produceret de først 15.000 kubikmeter af det kemifri træ - og skal Frøslev Træ følge trenden, kommer de til at producere markant mere i fremtiden. 

- Det er helt tydeligt, at der er en stigende efterspørgsel på mere miljørigtige byggematerialer som eksempelvis Svanemærket Thermo Wood uden kemi blandt andet som følge af byggeriets grønne omstilling, udtalte Frøslev Træ-direktøren dengang. 

Den samlede investering i to nye anlæg og en ny bygning løber op i omtrent 35 mio. kr. - og det betegnes af træproducenten som et "markant indsatsområde". 

Bliv meget klogere på det nye træprodukt og Frøslev Træs ambitioner på området i den tidligere artikel på Wood Supply her

Se nøgletal for:
Læs mere om: træbyggeri
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.91