23948sdkhjf

Ny EU-lov på trapperne

Importører af træ og papir har travlt, hvis de skal nå at omstille sig til det nye EU-regulativ om handel med ulovligt træ.
Importerer du træprodukter eller papir fra lande udenfor EU?

Hvis ja, så er det nu, du skal i gang med at omstille dig. For tiden er knap, hvis alle importører skal være klar til at overholde det nye EU-regulativ, der træder i kraft den 3. marts 2013.

Det var budskabet på et netop afholdt seminar om ulovlig skovhugst, arrangeret af den britiske tænketank Chatham House. Seminaret trak over 250 deltagere fra erhvervslivet, NGO og myndigheder verden over.

Hurtig reaktion giver en fordel
Den 3. juni 2012 vil detaljerne i EU's krav til importørerne være fastlagt, herunder hvilke krav der stilles til analyser af risikoen for, at ulovligt træ sniger sig ind i leverandørkæden og til håndtering af høj risiko. Derefter har virksomhederne mindre end et år til at tilpasse sig til kravene:

- Der er en udbredt fornemmelse af, at det haster. De virksomheder, der handler hurtigt og effektivt nu, vil få en fordel under de skærpede lovkrav. Kun de vil kunne nå at ændre deres handelsmønster, forklarer Christian Sloth, Verification Services Manager i Nepcon.

- To år fra nu af lyder måske som lang tid, men den tidsramme udgør faktisk en meget stor udfordring for de fleste importører. Detailhandlere har en særlig udfordring, for de arbejder typisk med et bredt udvalg af produkter og mange leverandørkæder, fortsætter han.

Omstilling kan begynde nu
Selv om detaljerne i EU's forordning endnu ikke er på plads, har importørerne mulighed for at begynde at omstille sig allerede nu.

Nepcon og Rainforest Alliance samarbejder med globalt førende industrier indenfor møbelindustri, papir og emballage samt handelsvirksomheder om at udvikle et system forud for lovens ikrafttræden:

- Vi ser frem til at samarbejde med importørerne om at dokumentere deres overholdelse af EU's tømmerlov. Som første skridt tilbyder vi en analyse af virksomhedens nuværende system i forhold til de krav, der stilles i EU's regulativ om ulovlig import af træprodukter, siger Christian Sloth.

Klimadebat øger fokus på ulovligt træ
Ifølge Nepcon skal EU’s nye regulativ ses som svaret på den amerikanske ”Lacey Act”, der allerede i dag forbyder import og handel med ulovligt fældet træ på det amerikanske marked.

I Australien har man planer om at indføre en lignende lov, og globalt kommer ulovlig fældning i stigende grad i fokus, bl.a. på grund af skovenes fremtrædende i rolle i klimadebatten. Det menes, at omkring 17 % af de globale udledninger af drivhusgasser stammer fra afskovning.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078