23948sdkhjf

Plaget sofafabrik viser en millionforbedring

Nyt regnskab: Bundlinjen er stadig rød. Men på vej.

Sofafabrikken Skalma i Skals nord for Viborg har ikke givet fabrikant Bent Jensen noget overskud siden regnskabsåret 2005/2006, og siden har fabrikken akkumuleret et samlet underskud på godt 43 mio. kroner.

Alligevel har Jensen-familien, som er ejer siden 1954, holdt live i Skalma med løbende kapitaltilførsler. Og selv satset enormt på at vende lykken.

Det Jensen-ejede selskab Midtjydsk Møbelstof A/S, som står bag Skalma, kunne i 2006 notere en egenkapital på næsten 40 mio. kroner.

Midtjysk Møbelstofs egenkapital lyder 12 år senere på kun 3,7 millioner efter flere livreddende indskud til Skalma.

Hårdt bundlinjearbejde

Jesper Svensson, der som direktør er ansat til at lede Skalma på sporet, tror på sorte tal i tide.

På bundlinjen er resultatet nu forbedret med næsten 2 mio. kroner. Uden at omsætningen er steget.

Han kalder forbedringen for benhårdt bundlinjearbejde, hvor man har brugt en række år på at tilpasse produktionen, så omkostningerne svarer til den omsætning, Skalma med tiden er faldet ned på.

- Det er en udvikling, som jeg er meget stolt af på vegne af alle medarbejderne her på fabrikken, siger Jesper Svensson til Wood Supply.

Meget mindre på personale

Ad årene har Skalma eksempelvis droslet stille men støt ned på personale. I 2011, hvor Skalma tabte 4 mio. kroner, brugte virksomheden 22 millioner på personale.

Den udgiftspost er faldet år for år og lyder nu på 13 mio. kroner.

Nu er det så øget omsætning, der skal løfte Skalma til sorte tal.

- Vi vil fokusere endnu mere på vores omsætning, og den kommende tid vil vise sig, under hvilke forudsætninger Skalma fremover skal vækste. Mit klare mål og budskab i den nye vækstplan er, at Skalma skal udvikle sig i et langt hurtigere tempo end vi hidtil har brugt på at stoppe den voldsomme blødning, siger han.

Selv om det grundlæggende er utilfredsstillende at præsentere endnu et underskud, er han tilfreds med, at Skalma for første gang i 11 år har et positivt driftsresultatet. Og at Skalma i kampen for at vende regnskabslykken har fulgt tidsplanen.

- Det er vigtigt, at vi i en turnaround-fase viser en kontinuerlig fremgang overfor vores kunder, leverandører og samarbejdspartnere. Det har vi leveret og vi holder, hvad vi lover.

Gammel Limfjordskultur

Skalmas historie går tilbage til 1904, hvor man startede en fabriksproduktion af madrasser med fyld af tang fra Limfjorden.

Faktisk samme oprindelseshistorie som hos møbelfabrikken Getama, der holder til i Gedsted - 17 kilometer nordpå ved samme Limfjordsbred.

Skalma ApS
mio. kr. 2016/17 2015/16
Bruttofortjeneste 13,9 13
Resultat af primær drift 0,2 -1,9
Resultat før skat ikke oplyst ikke oplyst
Årets resultat -0,7 -2,6
Balancesum 17,8 18,7
Egenkapital 2,8 3,2
Antal ansatte 24 26
Regnskabsåret blev afsluttet 31. august 2017.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125