23948sdkhjf

Lokale i Tønder er i oprør omkring Wegner-museum

Byens møbelforhandler fører ordet i magtkamp mod museumsorganisation, som dog ikke ryster på hånden.

Et lokalt oprør er brudt ud i Tønder, hvor det lokale kunstmuseum med den kendte samling af Hans J. Wegners egne stole står udstillet.

Med en ny struktur, som er under implementering og som skal skabe ”ét samlet museum i 2025”, er museet i Tønder ikke længere et selvstændigt museum med egen leder men et udstillingssted med kontor i Haderslev.

Det fortørner en enig front af erhvervs- og turistorganisationer i byen.

Og en fremtrædende figur er Anders Jacobsen, der er formand for Tønder Handelsstandsforening. Han er også indehaver af Møbelhuset i Tønder, som blandt meget andet forhandler klassisk Hans J. Wegner-design og hvor ejerens personlige Wegner-samling står udstillet.

Den samling blev udlånt til museets særudstilling i 2014, der fejrede Wegners 100-år, så møbelhandleren har engageret sig betydeligt.

- Vi kræver egen ledelse på kunstmuseet, eget budget og egen dispositionsret over kunstmuseets lokaler, eller også skal kunstmuseet have en ordning som associeret, siger Anders Jacobsen på vegne af Tønder Handelsstandsforening til Wood Supply.

Fiasko i fortiden

Man har lavet samme fusionsnummer i Odense, anfører han.

- Og det var ikke formålstjenstligt, bemærker han.

Fyns Kunstmuseum blev skilt ud igen og er i dag en del af museumsfusionen Brandts. Han frygter, at fusionen vil gøre det svært at rejse midler.

- I Odense blandede man også kulturhistorie med kunsthistorie. Søger man hos kunstfonde skal man have en skarp profil og en selvstændig kunstnerisk ledelse. Man skal ikke blande fagligheder sammen ledelsesmæssigt, som den nye struktur lægger op til, siger han til Wood Supply.

En trussel - i værste fald

Møbelhandleren vil afkræfte og ikke bekræfte rygter om, at lokalkræfterne vil gå i kamp for at løsrive Tønder-museet fra Museum Sønderjylland. Han fastholder over for Wood Supply, at Tønder-kræfternes vil have deres ønske opfyldt inden for Museum Sønderjyllands rammer.

- Løsrivelse er den ultimative løsning, hvis man ikke finder en god løsning for kunstmuseet i Tønder, hvor man sikrer fremtidspotentialet, siger han.

Den trussel rokker ikke holdningen hos Museum Sønderjyllands bestyrelsesformand Jens Møller (V) fra Løgumkloster, der er valgt som siddende medlem af regionsrådet. 

Den nye struktur, som centraliserede al administration, er vedtaget og ligger fast, og de sønderjyske borgmestre står bag den, anfører han.

- Der er mange interesseorganisationer, som mener noget, og vi kan ikke imødekomme dem alle, siger han til Wood Supply.

Strukturen er vedtaget for at sikre driften i fremtiden. Faldende indbyggertal i landsdelen har presset økonomien for museumsdrift generelt, og derfor er fusionen og omstruktureringen blevet direkte anbefalet både af Kulturarvsstyrelsen og i en revisionsrapport.

Han tager også den latente trussel om løsrivelse med ro.

- Langt størstedelen af Wegner-samlingen er underlagt museumsloven og tilhører Museum Sønderjylland. Jeg ved ikke, hvor økonomien til sådan et museum skal komme fra, og vi ønsker ikke at sælge noget af bygningsmassen.

Hvem forpurrede udvidelsen?

Anders Jacobsen fortæller, at det længe har været et lokalt ønske at opføre en tilbygning, så Wegner-udstillingen kunne blive udviklet.

Han mener, at fusionen i 2006 har været en hæmsko for, at det kunne ske.

To tidligere fondsansøgninger, har været styret af topledelsen i Haderslev og ikke af den lokale, anfører han. Og i Tønder mener man, at topledelsen bærer skylden for, at der begge gange var afslag.

- Siden 2008 eller 2009 har vi stærkt ønsket os den tilbygning, der gav plads til, at man kunne udbrede fortællingen om håndværkeren Wegner. Men i Tønder har man ikke selv kunnet styre, hvad det er for nogle fondsansøgninger, der sendes afsted. Den magt ligger ikke i Tønder men et sted på østkysten, siger Anders Jacobsen.

Lodret uenig

Bestyrelsesformand Jens Møller undsiger helt Anders Jacobsens beskrivelse af dét forløb.

- Jeg er fuldstændig uenig. Disse ansøgninger blev udformet lokalt. Ingen falige ansøgninger er lavet decentralt, siger han.

Og bekræfter, at han dermed mener Ove Mogensen, som i 27 år var inspektør, indtil han for ganske nylig fratrådte.

Ove Mogensen forklarede selv til JydskeVestkysten, at han ikke kunne se sig selv i museumsorganisationens nye struktur.

Wegner-familie i skjul

For nylig trak efterkommerne af Hans J. Wegner deres støtte til fusionsorganisationen Museum Sønderjylland, som med hovedsæde i Haderslev har haft den overordnede styring af museet siden 2006.

Det meddelte Hans J. Wegners døtre Eva Wegner og Marianne Wegner i en pressemeddelelse, som de sendte til regionalavisen JydskeVestkysten.

Jens Møller siger dog til Wood Supply, at han stadig ikke har hørt personligt fra Wegner-døtrene.

Heller ikke Wood Supply har opnået kontakt til Wegner-familien. Eller lykkedes med at få kontakt til den nu tidligere museumsinspektør Ove Mogensen.

Læs også: Derfor står Wegner-familien på oprørets side

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094