23948sdkhjf

Vinduesproducent ruster sig til fremtiden

VKR-selskabet Dovista har etableret innovationscentret LivingLab, der vil vise vejen for fremtidens energirigtige bygninger.
Målet med LivingLab er at klæde byggeriet på til at tackle de udfordringer, der opstår i takt med den stigende efterspørgsel på lavenergi-produkter.

Inden 2020 forventer Dovista, at de energiprojekter, der i dag har pionerstatus, vil befinde sig i centrum for forbrugernes efterspørgsel:

- Vi har en klar forventning om, at det driftsneutrale hus vil få efterspørgslen til at eksplodere. Alle vil stræbe efter at stille skarpt på det personlige energiforbrug, siger kommunikationsansvarlig i LivingLab, Lotte Filskov.

27 danske projekter
Aktuelt er LivingLab involveret i 27 spydspids-projekter på forskellige adresser i Danmark. Her tester man avancerede energiløsninger i skala 1:1.

Majoriteten af projekterne består af enfamiliehuse, hvor udvalgte familier bor og afprøver en dagligdag med højisolerede facader og energibesparende tekniske installationer. Men også erhvervs- og institutionsbyggeriet er inkluderet i udviklingsprogrammet, der tæller flere lavenergiklasser samt passivt såvel som aktivt byggeri:

- Hvis vi i en tid med vanskelige konjunkturer bidrager til, at dansk byggeri i sin helhed bliver bedre til at udvikle og opføre energineutralt byggeri, så hjælper vi også os selv, kommenterer Kurt Bering Sørensen, direktør for Dovista, der er moderselskab for ti vinduesbrands i Nordeuropa.

Kommercielle vilkår og samfundsgavnlige visioner
LivingLab koncentrerer sig derfor om det, man kan gøre noget ved: At udvikle gode produkter og processer til gensidig inspiration sammen med branchens parter. Det sker i konkrete byggeprojekter.

Her kombinerer LivingLab de kommercielle vilkår med en samfundsgavnlig vision. Når spydspids-projekterne leverer ny brugerdrevet viden om vinduer i lavenergibyggeriet, gøres denne viden derfor frit tilgængelig til gavn for en fælles udvikling:

- LivingLab forskning viser, at en markant energieffektivitet opnås gennem maksimal udnyttelse og kontrol af vinterhalvårets passive solvarme, forklarer Lotte Filskov.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096