23948sdkhjf

Trods uklare udsigter melder VKR-direktør om fortsat opkøbsjagt

Mens 2021 bød på heftig omsætningsfremgang hos VKR Holding, ejerkoncernen bag Velux og Dovista, har lønsomheden taget et dyk. 

Her er overskudsgraden (EBITA) faldet fra 18,6 pct. i 2020 til 15,6 pct. i det forgangne år, men ifølge Mads Kann-Rasmussen, adm. direktør og tredje generation i ejerfamilien bag VKR, var det ganske som forventet. 

– Det skyldes jo, at 2020 var et helt ekstraordinært år for os med rekord på driften, fordi pandemien medførte, at vi ikke kunne afholde de normale omkostninger til blandt andet markedsføring og rejser,  og  vi havde derfor heller ikke forventet, at vi kunne øge driftsresultatet, forklarer han til Wood Supply. 

Således er man i ejerfamilien tilfreds med at have fastholdt niveauet, og VKR-direktøren glæder sig over, at det høje aktivitetsniveau, der har præget pandemitiden, ser ud til at fortsætte.

– Vi mener, at den underliggende efterspørgsel er rigtig solid – det så vi sidste år, hvor vi lykkedes med at vokse organisk på alle vores hovedmarkeder, og vi ser den underliggende trend med mere energirenovering og mere fokus på dagslys og frisk luft fortsætte, lyder vurderingen.

Usikkerheden lurer

Mens efterspørgslen altså forventes fortsat at være høj den kommende tid, er stabiliteten i markedet imidlertid truet af Ruslands invasion af Ukraine. 

Og selvom selskaberne i VKR-koncernen hverken sourcer, producerer eller sælger stort i de berørte lande, forudser direktøren, at ustabiliteten vil smitte af på forretningen.

– Den forfærdelige situation i Ukraine kan sætte alle mulige tanker i gang. Vores direkte eksponering er meget lille, men når det er sagt, så kan det klart få store konsekvenser for priserne på råvarer og energi, og risikoen for recession i Vesten er til stede, hvilket selvfølgelig også vil ramme os, forklarer Mads Kann-Rasmussen.

Han understreger dog, at familiens selskab før har stået igennem hårde tider, og med en egenkapital, der i fjor passerede de 25 mia. kr., er man da også godt rustet til eventuel modgang. 

Tostrenget opkøbsstrategi

De mørke skyer i horisonten får dog ikke VKR Holding til at skrue ned for ambitionerne om fortsat vækst. Direktøren fortæller, at den aggressive opkøbsstrategi, der sidste år resulterede i, at Dovista blev tæt på fordoblet i størrelse, er en, man fortsat holder fast i. Og det er ikke kun i Dovista, man holder øje med potentielle opkøbsmål. 

– Igennem de sidste fem-seks år har vi kigget på opkøb, og det gør vi stadig, siger Mads Kann-Rasmussen, der peger på, at man her opererer med en tostrenget strategi.

– Det ene er opkøb, der styrker forretningsområderne i Velux og Dovista, og hvor vi sidste år lukkede to store med Dovisats opkøb af Arbonia og Weru Group. Når vi taler om Dovista, er forretningen primært i Europa, så det er her vi kigger, mens Velux er mere verdensomspændende, og interessante virksomheder kan ligge overalt, forklarer VKR-direktøren.

Med hensyn til den anden streng har man endnu tilgode at gøre de store investeringer, men Mads Kann-Rasmussen understreger, at det ikke skal tolkes som udtryk for manglende interesse.

– I VKR vil vi rigtig gerne have et tredje ben, men vi har ikke lagt os fuldstændig fast på, hvad det bliver. Det bliver nok noget med byggeri og helt sikkert noget med bæredygtighed, men på det område er vi helt sikkert nogle kræsne købere, så der er vi ikke kommet i mål endnu, fortæller han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078