23948sdkhjf

Junget vil hjælpe med sikkerheden i træindustrien

Maskinleverandøren Junget blev af en kunde bedt om at gennemføre et grundigt sikkerhedstjek i værkstedet. Det blev startskuddet til et helt nyt forretningsområde, hvor den landsdækkende virksomhed nu vil gå ud og tilbyde hjælp til risikovurderinger og CE-mærkning i træ- og møbelindustrien.
Efter en årrække med stort fokus på sikkerhed i metalbranchen er Arbejdstilsynet de senere år begyndt at se trævirksomhederne nærmere efter i sømmene.

Men når en maskine stemples ulovlig, får den pågældende virksomhed ikke yderligere anvisninger om, hvordan de anmeldte forhold udbedres.

Det stiller virksomhederne i en svær situation, for maskinsikkerhed er et enormt komplekst og svært tilgængeligt område:

- Der findes 750 standarder for sikkerhed, så det er et meget stort og indviklet emne, og sikkerheden er virksomhedens ansvar, når først maskinen er taget i brug, forklarer Erik Bock, der er elektrisk ansvarlig hos Junget.

I lyset af det øgede fokus på sikkerhed i træindustrien har Junget set en helt ny forretningsmulighed i at tage ud og tilbyde risikovurderinger, samt gennemføre de nødvendige ændringer på maskinen. Det er Erik Bock, der har fået ansvaret for det nye ’ben’ i Jungets serviceafdeling, og med 30 års erfaring inden for elstyring føler han sig godt klædt på til opgaven:

- Jeg kan umuligt vide alting, men jeg ved, hvor jeg kan finde svaret. Det står her et eller andet sted, siger han og peger på den store stak af bøger og bekendtgørelser på bordet.

Arbejdstilsynet ved heller ikke alt
Det er ikke kun virksomhederne, der kan have svært ved at finde rundt i de mange regler og paragraffer.

Erik Bock fik for nylig et opkald fra en møbelproducent, som af Arbejdstilsynet havde fået et påbud om manglende sikkerhed på en maskinlinje, fordi den ikke levede op til de harmoniserede standarder.

Det var Junget, der i sin tid havde leveret maskinen, og via producenten i Tyskland fik Junget fremskaffet testresultater og dokumentation på, at de tyske myndigheder havde godkendt maskinen.

Uoverensstemmelsen skyldtes, at Arbejdstilsynet havde anvendt de såkaldte B1 og B2-standarder, der er fælles for alle maskiner, mens producenten havde fulgt en C-standard, som er produktspecifik, og som har en højere prioritet end de andre standarder. På den måde er C-standarden hævet over de gældende B1 og B2 standarder. I det konkrete tilfælde betød dette, at møbelproducenten ikke skulle ud og investere penge i yderlig sikkerhedsudstyr, da maskinen levede op til sikkerhedskravene for denne type maskine.

Erik Bock fortæller, at der til tider kan stilles spørgsmålstegn ved Arbejdstilsynets anvisninger og påbud, men det er de færreste virksomheder, der er klædt på til at gøre det.

Sikkerhed i fængslet
Jungets nye servicekoncept fik sin debut for nylig i det selvfinansierende træ- og møbelværksted ved Kragskovhede Statsfængsel, som blandt andet producerer vinduer til en række af landets offentlige institutioner.

Også her havde Arbejdstilsynet været forbi og konstateret mangler i sikkerheden, men efter en grundig gennemgang og installering af blandt andet afskærmning, bremser og nødstop lever værkstedet nu op til alle gældende forskrifter.

Værkstedsleder Alex Hesthaven er meget tilfreds med løsningerne fra Junget A/S og kan således roligt byde myndighederne inden for, når de om et par uger igen lægger vejen forbi Kragskovhede. For Erik Bock byder den nærmeste fremtid på en ny risikovurdering. Denne gang på en helt nyetableret fabrik i træindustrien.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.033