23948sdkhjf

Horns bordpladevision er fuldkommen grøn

Hos Horn Bordplader påstår man, at man forgæves har gennemsøgt verdensmarkedet for at finde noget lignende.

- Vi kan i hvert fald ikke finde nogen, der har gjort det samme.

Men hvor meget, har I undersøgt det?

Meget! Understreger Jakob Bressendorf, som i snart 2 år har været topchef for bordpladefabrikken i vestjyske Aulum, som leverer til hjembyens køkkenproducenter Aubo og Nettoline, danske mærker som Designa og HTH og også mærker i udlandet som franske Luisina.

Lang testperiode
Jakob Bressendorf taler om grønne bordplader. Altså giftfattige, miljøcertificerede køkkenbordplader, som lever op til alle relevante standarder og certifikater. Da Jakob Bressendorf trådte til i firmaet, udviklede han en vision sammen med den øvrige ledelse og ejerkreds. Horn Bordplader ville være den første bordpladeproducent til at sende mærkede, miljøbordplader på markedet.

Det tog næsten 2 år at realisere det, men nu er Horn klar med en laminatudgave.

- Kigger man fremad, kan det se let nok ud, men kigger vi i dag bagud, så viste det sig at være svært, fortæller han

Alene en test hos et certificeringsorgan kan tage op til halvanden måned. Og så kan det vise sig at fejle, og bordet skal tilbage i produktudvikling. Det har været en udfordring at finde den rette lim med det mindst mulige indhold af giftstoffer til at lime laminatet fast til spånpladerne med.

Og helt giftfrit bliver det aldrig. Selv den sundeste lim skal man lade være med at spise, påpeger Jakob Bressendorf.

Derfor skal den også kunne doseres tilpas lidt.

For at skabe en laminatbordplade, der går an i certificerede miljøbyggerier i hele Europa og som kan bære et miljømærke i sig selv, har Horn Bordplader sikret, at laminatmodellen lever op til samtlige relevante mærkningskrav i kontinentet, og den omfattende opgave har forretningsudvikler Anna Kathrine Nielsen, som kom til virksomheden i februar, arbejdet intensivt med.

Alt skal blive grønt
Nu er det Horn Bordpladers vision, at samtlige produkter over en overskuelig årrække skal gå samme vej og få miljømærker. Det gælder ikke mindst træbordpladerne, som ventes at blive det næste projekt. Og senere kompositmaterialer som corian. Jakob Bressendorf vil ikke beskrive målsætningen nærmere i tid.

I Aulum tror man stærkt på, at både fremtidens lovgivning og forbrugere vil stille kravene og efterspørge miljømærkede produkter, som afgasser mindst muligt sundhedsskadeligt i folks hjem.

- Jeg har et overordnet mål at vi skal være den første og eneste bordpladeproducent, hvor alle produkter kan certificeres og dokumenteres grønne. Så vil jeg være stolt - ikke kun på vegne af virksomheden - for jeg skal også selv sætte et aftryk til mine tre børn og den verden, de skal leve i, siger Jakob Bressendorf.

Grønt betaler sig
Visionen er ikke, at det kun skal være som luksusgrønt for et særlig købedygtigt publikum, der har råd til god samvittighed. Laminatbordpladen, som er det første grønne bord, er målrettet alle og koster for tiden blot marginalt mere, end et traditionelt fremstillet bord.

- Det er ikke nogen naturlov, at det skal være dyrere for at være grønt. Jeg tror, man kan lave en supply chain, hvis man har relativt høj volumen som os, som holder prisen.

Og i det hele taget forventer Jakob Bressendorf, at det også bliver en god forretning for Horn. Det er det nødt til at være.

- For i bund og grund er det ikke filantropisk virksomhed, vi driver. Men jeg har aldrig hørt om en virksomhed, der først besluttede sig for at blive grøn og som senere trak det tilbage og sagde: Det skulle vi ikke have gjort. Aldrig.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203