23948sdkhjf

Afstemning: Ophavsret deler vandene

Meningerne er delte blandt Wood Supply’s brugere på spørgsmålet om, hvorvidt den danske ophavsretsperiode for møbeldesign er for lang.
Sidst i november var den dansk kopimøbelproducent Voga Furniture fremme med en kritik af de danske ophavsretsbestemmelser.

I Danmark må et møbel først kopieres 70 år efter designerens død, mens grænsen i fx England er 25 år, og hos Voga Furniture er holdningen, at man for forbrugernes skyld bør ændre den danske model.

Som følge heraf fik redaktionen på Wood Supply lyst til at lodde stemningen i branchen og stillede derfor spørgsmålet ”Er den danske ophavsret på 70 år for lang?”.

I alt 128 læsere deltog i afstemningen, og 44 % svarede ja, 48 % stemte nej, mens 8 % krydsede af i ved ikke-boksen. På baggrund af vores undersøgelse ser det altså ud til, at der er et lille flertal for at bevare ophavsretten, som den er i dag. Der er dog samtidig en betragtelig del, som kan se perspektiver i at nærme sig engelske forhold.

Mangler vi fornyelse i dansk møbeldesign?
I denne uge følger vi op på en historie fra sidste uge, hvor møbeldesignerne Jesper Holm og Jens Jacob Olesen kritiserede detailleddet i den danske møbelbranche for at favorisere visse producenter - angiveligt på grund af disse producenters forhandlerrabatter.

Ifølge de to designere ødelægger rabatterne mulighederne for mange nye designere og møbelproducenter, som ikke kan få foden inden for hos butikkerne. Det kan på sigt gå ud over dansk møbeldesign, som ikke fornyes, fordi gamle klassikere fra de store producenter sidder på markedet.

Men hvordan er holdningen egentlig i møbelbranchen? Har de to designere ret, eller sidder møbelklassikerne i førertrøjen, fordi de slet og ret er bedre møbler?

Spurgt på en anden måde: Trænger dansk møbeldesign til fornyelse? Giv dit besyv med i afstemningsboksen ude i venstre side af portalen. Vi bringer resultatet af afstemningen næste mandag.

Vi gør opmærksom på, at resultatet bygger på stemmer fra tilfældige brugere, og det kan således ikke betragtes som et repræsentativt billede af holdningen i branchen.

Læs mere om forhandler-historien:
Avis: Rabatsystemer holder nye møbler ude af markedet
Er det svært for nye designere at få adgang til møbelforretninger?

Læs mere om kopimøbel-historien:
Firma finder smuthul til salg af kopimøbler
Møbelproducent raser over kopivarer
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094