23948sdkhjf

Møbler og træpaller går op i røg

En ny undersøgelse viser, at danskerne i deres anstrengelser for at være klimabevidste, brænder møbler, paller og nedrivningstømmer af i brændeovnen – til stor forurening og gene for naboerne.
Røgen fra de danske brændeovne er ofte den sidste rest af møbler, paller og nedrivningstømmer. En ny undersøgelse fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) afslører, at danskerne fyrer med alt andet en rent træ eller træ i det hele taget.

Langt de fleste adspurgte angiver, at de fyrer med rent og tørt træ, men 21 % angiver, at ”det hænder”, at de fyrer med andet træ (paller, nedrivningstømmer, møbler m.v.). Samtidig er det typisk, at næsten alle kan fortælle historier om andre der fyrer med alt muligt skidt. Forskerne citerer én som fortæller følgende om sin nabo:

- Jeg arbejdede på et tidspunkt for en som fyrede med bildæk. Han skar bildækkene i stykker og så fyrede han med dem. Han havde nær slået naboen ihjel – han havde nemlig dårlige lunger.

Tidligere undersøgelser fra DMU har vist at nogle få brændeovnsejere er ansvarlig for en meget stor del af luftforureningen. Faktisk kan forureningen fra en brændeovn variere en faktor 100 eller mere fra den reneste til den sorteste røg. Det gælder derfor om at få alle med.

Vil ovennævte brændeovnsejer være tilgængelig for kampagner og gode råd?

- Nej, der er en gruppe som vil fyre med alt tilgængeligt materiale, uanset hvad, forklarer Lars Kjerulf Petersen.
- En meget stor del af befolkningen ser ud til at lytte til råd og kampagner. De vil også gerne lære hvordan de kan fyre bedre.

Projektlederen peger på at kommunerne har hjemmel til fx at forbyde folk at bruge visse typer brændsel, som fx paller, mælkekartoner mv.

- Når man gør det, bliver det legitimt for naboer at klage.

I undersøgelsen har man også spurgt til danskernes syn på regulering af området. Selv om der er opbakning fra et flertal (62 %) til en eller anden form for regulering er det dog kun oplysning og rådgivning der vinder stor opbakning. Filtre på skorstenen er især populært blandt naboerne uden brændefyring, mens indgreb over for dårlig fyringspraksis vinder tilslutning fra en tredjedel i begge grupper.

Kilde: Danmarks Miljøundersøgelser (DMU)

Læs mere om: DMU
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08