23948sdkhjf

Aksel Kjersgaard overvejer robotteknologi

Danske virksomheder går glip af fordelene ved produktion med robotter, lyder det fra Teknologisk Institut. Møbelfabrik i Odder er blandt de virksomheder, der overvejer at automatisere.
I en ny undersøgelse har Teknologisk Institut og Jysk Analyse spurgt 825 danske fremstillingsvirksomheder, om de anvender industrirobotter i deres produktion.

Hele 76 procent svarer nej, og i de fleste tilfælde begrunder virksomhederne svaret med, at der ikke findes robotteknologi på markedet, som teknologisk kan anvendes i netop deres produktion.

- Men virksomhederne tager ofte fejl – blandt andet fordi de ikke kender de teknologiske muligheder. Udviklingen af robotteknologi går meget stærkt, og virksomhederne kan have overset teknologiske muligheder, som kan forbedre deres produktivitet og konkurrenceevne, siger centerchef ved Robotteknologi på Teknologisk Institut, Kurt Nielsen.

Den gamle håndværksvirksomhed er vokset
Et eksempel på dette er møbelproducenten Aksel Kjersgaard A/S i Odder.

Her har man længe gået med et ønske om at automatisere håndpudsningen af de trædele, der samlet bliver til produktionen af borde og skænke.

- Vi er en gammel håndværkspræget virksomhed og derfor har håndpudsning og den sidste finish været en del af vores image. Men vi er vokset og vores serier er blevet større, så vi er nødsaget til at kigge på øget effektivisering og de hænder, der hidtil har pudset, ville vi gerne bruge andre steder, men uden at miste det håndværksmæssige præg, fortæller produktionschef Jesper Dahl.

Ingen i virksomheden troede, at der fandtes en maskine, som kunne efterleve de høje krav til standarder, men i samarbejde med Teknologisk Institut er det lykkedes at finde frem til en løsning.

Robotten hedder ”Active Contact Flange” og har den fordel, at den kan holde et konstant tryk på et emne. Det betyder, at den eksempelvis kan pudse en træflade uden at slibe for svagt eller modsat for stærkt og brænde hul i fladen. Det konstante tryk giver også træfladen et pænere og mere ens look, end hvad de manuelle – menneskelige - hænder kan præstere over mange arbejdstimer.

Jesper Dahl er endnu i gang med at vurdere, om virksomheden har plads til robotten og afskærmning af den i produktionshallen.

- Men nu ved vi, den er der, siger han.

Samarbejdet mellem Aksel Kjersgaard og Teknologisk Institut er en del af det nationale projekt, Produktion i Danmark, der er søsat af Styrelsen for Forskning og Innovation og varetages af Teknologisk Institut og Force Technology.

Læs mere om undersøgelsen fra Teknologisk Institut i notatet "Produktion i Danmark - robotter i global kamp"

Har din virksomhed investeret i robotteknologi?

Så vil Wood Supply gerne fortælle din historie. Kontakt redaktionen på mail
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078