23948sdkhjf

Møbelchef i en uforudsigelig verden: - Vi skal kunne håndtere større udsving

Jysks logistikdirektør Ole Thomsen fortæller, hvordan virksomheden tilpasser sig hurtigt skiftende forhold - fra pandemier til handelskrige

Jysk er fast besluttet på at opretholde en høj standard for effektivitet og levering. Som logistikdirektør ved Ole Thomsen, at virksomheden skal kunne tilpasse sig hurtigt i en verden, der er mere uforudsigelig end nogensinde. Det er vigtigt at have en fleksibel logistikstrategi.

- Siden Corona-pandemien har vi vænnet os til at befinde os i en uforudsigelig verden, siger han.

- Vi har oplevet krig - ikke bare i Ukraine, men også andre steder i verden. Det har været problemer med skibe, der sætter sig på tværs i Suezkanalen, energikrise, forsyningskrise – ja, Trumps toldkrig er det seneste skud på stammen.

- Det betyder for os, som sidder i en logistik- eller supply chain-organisation, at vi skal være mere agile. Vi skal kunne håndtere større og hurtigere udsving, end vi skulle tidligere. Det har vi jo haft nogle år til at øve os i.

Hvordan gør man så det?

- Det gør man ved at sikre, at vi har kapacitet til at kunne flytte volumener rundt mellem vores distributionscentre, at vi kan reagere hurtigere på forholdene, og at vi kan skalere op og have flere eksterne lagre, svarer logistikchefen.

- Vi skal kunne øge vores transportkapacitet med kort varsel, vi skal kunne rekruttere flere medarbejdere på vores distributionscentre. Vi skal kort sagt bygge vores systemer op, så de kan håndtere udsving med kort tidshorisont.

10 distributionscentre

Jysk har 10 distributionscentre rundt omkring i Europa med lokale folk, som har fingeren på pulsen i forhold til de lokale markeder. Dertil kommer nogle samarbejdspartnere, som virksomheden har haft relationer med igennem længere tid.

- Når vi etablerer os nye steder, trækker vi på den erfaring, vores samarbejdspartnere har på pågældende steder Ole Thomsen

- I Danmark samarbejder vi for eksempel med Mærsk og DSV. Dem har vi arbejdet sammen med i en længere periode. Når vi etablerer os nye steder, som aktuelt i Marokko og i Sydamerika, trækker vi på den erfaring, de har på disse markeder, siger Ole Thomsen, som nævner, at man også trækker på hjælp fra de danske ambassader.

- Det er vigtigt for os, at vi har nogle globale partnere, når vi skal have transporteret containerne til og fra havnene; men vi skal også have gode lokale partnere, når vores varer skal ud på ’last mile delivery’ til kunder med online ordrer.

Grøn omstilling

Jysk er på vej mod en fremtid, hvor grøn transport er en vigtig del af deres DNA. Derfor eksperimenterer virksomheden både med elektriske lastbiler og udvider transporterne med tog - og gerne elektriske tog, hvor det er en mulighed. Jysks logistikchef ser bæredygtighed som en nødvendighed – ikke kun som en mulighed.

Virksomheden har ikke kun øje for bæredygtig transport - hele forretningsmodellen skal være bæredygtig. I strategien "A Great Offer for Generations" arbejder Jysk målrettet med at gøre alle aspekter af driften grønnere. Det handler om at sikre, at kundernes valg også bliver et valg for fremtidens generationer.

- Vi ønsker, at vores kunder skal vide, at når de køber et produkt hos os, har vi taget ansvar for miljøet, siger Ole Thomsen.

Tillid frem for mærkater

- I dag spiller bæredygtighed en stadig større rolle og er blevet en integreret del af vores forretning. Vi ønsker at fortælle en historie, som kunderne kan have tillid til. Når de træder ind i en Jysk-butik og vælger en vare, skal de ikke bekymre sig om at tjekke mærkater – de skal vide, at vi allerede har truffet de rigtige valg for dem, uanset hvilket produkt de køber, siger Ole Thomsen og tilføjer:

- Vi har nogle kerneværdier, som vi med succes har ført ud i verden, og som danner grundlaget for vores forretning. De bygger på en grundlæggende tilgang til mennesker, en tilgang som vores stifter, Lars Larsen, altid stod for. Han vidste, at det er mennesker, der skaber succes.

Er bæredygtige produkter og transporter noget, som kunderne efterspørger?

- Mange undersøgelser viser, at der måske ikke er så mange, der direkte efterlyser det, når det kommer til stykket; men der er ingen tvivl om, at det er jo en bevægelse. Vi forventer, at der kommer flere og flere, som vil kræve det.

- Vi tror i hvert fald på, at det er den rigtige måde at anskue tingene på – også på den lange bane, slutter Ole Thomsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078