Se billederne: Her er de tre finalister til årets træbyggeri
Siden 2022 har foreningen Træ i Byggeriet hyldet udvalgte byggerier med prisen 'Årets Lavemissions Træbyggeri'.
Prisen tildeles de byggerier, der har anvendt træ som byggemateriale, og som har et højt ambitionsniveau, et lavt klimaaftryk og et spændende design. Nu kan foreningen nu offentliggøre de tre finalistprojekter, der skal dyste om prisen for 2024:
Stark i Næstved
Den første finalist er erhvervsbyggeriet Stark i Næstved, som er en trælast bestående af to bygninger i hver to etager, der indeholder butik, drive in-lager, varmelager, personalerum og en logistikhal. Bygningerne er otte meter høje, med store markante udhæng, der beskytter facaden, og de bærende konstruktioner er udført i limtræ i en søjlebjælkekonstruktion, og hvor der både i tag og facade er anvendt trækassetter.
– I Næstved har man formået at skabe et erhvervsbyggeri, der forener funktionalitet og æstetik med tydelige klimahensyn. Byggeriet rummer flere innovative løsninger – blandt andet facadebeklædningen, som er udført i kasseret træ. Det giver materialerne nyt liv og reducerer spild, udtaler Lauritz Rasmussen, der er sekretariatsleder i Træ i Byggeriet.
Stark i Næstved
- Samlet klimapåvirkning: 7,7 kg CO2-ækv./m2/år (foreløbig)
- Areal: 10.529 m2
- Bygherre: STARK Danmark
- Entreprenør: Amatech A/S
- Arkitekt: Sweco Architects
- Ingeniør: Sweco Danmark A/S
Kontorbyggeriet WoodHub i Odense
I Odense finder man den anden finalist, nærmere bestemt kontorbyggeriet WoodHub. Det er et statsligt kontorknudepunkt med plads til otte styrelser og 1.600 arbejdspladser, hvor stueetagen rummer borgervendte funktioner og offentlig adgang til kontorhusets indre haveanlæg.
– Woodhub er et fremragende eksempel på, hvordan træ kan erstatte traditionelle materialer som stål og beton i stor skala. Som Danmarks hidtil største træbyggeri viser projektet, hvordan bærende limtræsøjler, CLT-dæk og trækassetter med færdigmonterede vinduer ikke blot reducerer klimaaftrykket, men også åbner for helt nye muligheder inden for moderne byggeri, udtaler Lauritz Rasmussen.
WoodHub i Odense
- Kontorbyggeri: Seks etager
- Samlet klimapåvirkning: 8,3 kg CO2-ækv./m2/år
- Areal: 31.000 m2
- Bygherre: Bygningsstyrelsen
- Entreprenør: NCC
- Arkitekt: C.F. Møller Architects
- Ingeniør: Artelia
Daginstitution på Mosevej i Kolding
Den tredje finalist er et institutionsbyggeri til omkring 48 vuggestuebørn og 44 børnehavebørn på Mosevej i Kolding. Institutionen er opført som modulbyggeri, hvor samtlige konstruktioner er udført i træ, inklusive facadebeklædning.
- Daginstitutionen i Kolding er blandt de tre finalister, fordi det er et fremragende eksempel på, hvordan man kan forene et lavt CO2-aftryk med kort opførelsestid, høj funktionalitet og et design, der viser nytænkning i byggeri med boksmoduler. Byggeriet er designet med fire klynger i vifteform, som skaber optimale rammer for både børn og pædagoger og viser dermed, hvordan gennemtænkt og funktionelt design kan spille godt sammen med klimahensyn, siger Lauritz Rasmussen.
Daginstitution på Mosevej i Kolding
- Institutionsbyggeri: Integreret børneinstitution med fire vuggestuegrupper
- Samlet klimapåvirkning: 7,5 kg CO2-ækv./m2/år
- Areal: 1.300 m2
- Bygherre: Kolding Kommune
- Entreprenør: Design Modul, Egtved
- Arkitekt: Tegnestuen Mejeriet A/S Kolding
- Ingeniør: Ingeniørfirmaet Rønslev, Horsens
Vinderen af Årets Lavemissions Træbyggeri 2024 vil blive præsenteret på konferencen Build in Wood, som finder sted den 20. og 21. maj 2025.