23948sdkhjf

Møbelmand købte første virksomhed i uventet branche – så væltede det ind med henvendelser

To opkøb i metalbranchen er det indtil videre blevet til for investeringsselskabet Ykasth, der blandt andre ejes af Karl Henrik Lysgaard, som er majoritetsejer af 2-Connect

Erhvervsfolk, som står bag store virksomheder inden for salg af tøj, briller og møbler, er blevet medejere af et nyt investeringsselskab, som investerer i en branche, som umiddelbart ligger langt fra fra de tidligere. Nemlig metalbranchen. 

Selskabet hedder Ykasth og blev stiftet i starten af 2024, og det var en overraskelse, da virksomheden i maj 2024 valgte Arnborg Kleinsmedie som sin første investering. Siden er det væltet ind med henvendelser. 

Bag Ykasth står blandt andet Jens Poulsen, stifter og majoritetsejer af modvirksomheden DK Company, Karl-Henrik Lysgaard, majoritetsejer af møbelvirksomheden 2-Connect samt Dion Eriksen, som tidligere har ejet kæden Nyt Syn med 30 butikker.

Anders Eriksen er adm. direktør i selskabet. Han er søn af Dion Eriksen, og hans onkel er Jens Poulsen. 

Arnborg Kleinsmedie beskæftiger 25 medarbejdere og er veldrevet, men metalbranchens SMV’er har ikke været vant til at være i søgelyset hos investeringsselskaber. 

Direktør: Metalbranchen har været overset

Det har ændret sig de sidste par år. Også Bagger-Sørensen Equity køber op i metalbranchen. Det har Wood Supplys søstermedie Metal-Supply tidligere berettet om. 

Det er i dag fjerde generation i Bagger-Sørensen familien, brødrene Steen og Claus Bagger-Sørensen, der tegner og ejer selskabet. Familien stod i sin tid bag Dandy-mærket, der skabte tyggegummimærkerne Stimorol, V6 og Dirol.

- Metalbranchen har måske været en lidt ”overset” branche, hvor vi har kunnet se et stort potentiale. Efter vi investerede i Arnborg Kleinsmedie har vi modtaget rigtig mange henvendelser fra lignende virksomheder. Vi kan jo også konstatere, at en af vores konkollegaer for nyligt er gået ind i branchen med to investeringer, siger Anders Eriksen, adm. direktør for Ykasth, der henviser til Bagger-Sørensen Equitys nylige opkøb af hydraulikvirksomheden Jymika og Armiga, der bl.a. producerer værktøj.

Målet med investeringsfonden er at bidrage til porteføljevirksomhedernes værdiskabelse, lyder det fra Anders Eriksen. Først på ugen investerede selskabet også i industrikoncernen IPL Group, der blandt andet består af IPL Production. 

Vil bidrage til vækst

- Metalbranchen er meget præget af, at virksomhederne er eller har været familieejede. Man har haft en god forretning, men måske ikke haft de store ambitioner om at fortsætte en vækstrejse. Og der kan vi hjælpe virksomheden videre. Det var også vigtigt for de tidligere ejere af Arnborg Kleinsmedie. De kunne se, at dem som kom ind ville passe godt på virksomheden, deres livsværk, og det tror og håber jeg også på, at vi har været i stand til at efterleve, forklarer Anders Eriksen.

De er blevet opkøbt:

Ykasth:

  • IPL Group, som består af IPL Production, Ferrodan Iron og Ferrodan Ejendomme, 125 medarbejdere.
  • Arnborg Kleinsmedie og Arnborg Ejendomsselskab, 25 medarbejdere.

Investeringsselskabet Motus Nordic (Bagger-Sørensen):

  • Høj El & Automation, 35 årsværk.
  • NTO A/S, 52 årsværk.
  • Flex Wind Group, 24 årsværk.
  • Klovborg Maskinfabrik, 26 årsværk.
  • Rampe-Sluse Teknik, 15 årsværk.
  • Bøgeris Transportbånd, 16 årsværk.
  • Niels Burcharth, 22 årsværk.

Bagger-Sørensen Equity:

  • Jymika, 23 årsværk.
  • Armiga, 45 årsværk.
  • Grene Wind Industry Supplies, 37 årsværk.
  • NOS A/S, 18 årsværk.
  • MPASIA, 4 årsværk.

Kilde: Virk

Gennem de seneste par år er det især Bagger-Sørensen familien, der stod bag tyggegummivirksomheden Dandy, der har været på opkøb i metalbranchen. Gennem investeringsselskaberne Bagger-Sørensen Equity og Motus Nordic har de opkøbt i alt 12 selskaber i branchen.

Andet opkøb i metalindustrien

Mens Ykasth i dag ejer 100 procent af Arnborg Kleinsmedie, så ejer investeringsselskabet 65 procent af IPL Group, et opkøb der blev meldt ud den 3. februar 2025.

Arnborg Kleinsmedies seneste regnskab - fra januar 2024 - viste et overskud på 6,5 mio. kr. - en forbedring på en halv million i forhold til året forinden.

Arnborgs tidligere ejere, Karsten og Henrik Nielsen, ønskede at træde ud af virksomhedens ledelse i forbindelse med Ykasths køb af virksomheden. Hos IPL Group forbliver minoritetsejer, Brian Møller Dyrholm Pedersen, i bestyrelsen, og Steen Brinch Gildenpfenning forbliver som direktør og forøger sin ejerandel.

Og Ykasth vil helst fastholde ejerlederen i virksomheden, fortæller Anders Eriksen.

- Vores drømmecase er en virksomhed, der har et vist fundament, herunder en fornuftig omsætning og indtjening, og hvor vi kan få ejerlederen med videre på den næste rejse. Måske skal vedkommende ikke være med i driften i de næste 10 år, men de må meget gerne være med, så længe de har lyst. Man skal værne om, at det er folk, som i mange tilfælde har skabt den her virksomhed fra bunden – enten selv eller gennem flere generationer. Og det kan være en stor mundfuld for en ejerleder at gå fra at arbejde i døgndrift til at skulle overlade ejerskabet og eventuelt driften til andre, siger Anders Eriksen.

Når Ykasth opkøber en virksomhed, går selskabet ikke selv ind og overtager ledelsen. Det er primært på bestyrelsesniveau, at Ykasth går ind og hjælper virksomhederne videre, fortæller Anders Eriksen. Investeringsselskabet blander sig som udgangspunkt ikke i den daglige produktion, men koncentrerer sig om retningen.

Kan trække på synergier

Men via sine ejere har Ykasth ressourcer til at hjælpe sine porteføljevirksomheder med administrative opgaver, som de ikke selv ville have muskler til.

- Vi har nogle indirekte synergier og kompetencer, vi kan trække på fra baglandet i Ykasth. Vores ejerkreds består blandt andet af Preben og Mogens Rosenkilde fra Ikast Betonvarefabrik, der er langt med ESG og den grønne agenda. I en mindre virksomhed, hvor der ikke er plads til en dedikeret organisation fokuseret på ESG, kan det være en svær øvelse at komme i gang med, men vi er med den løbende sparring og kompetencer fra ejerkredsen i stand til at understøtte vores investeringer. Det bidrager til at gøre industrien mere grøn, hvilket er et af vores mål, siger Anders Eriksen.

Selvom Ykasths to første investeringer har været i metalindustrien, er det ikke investeringsselskabets eneste interesseområde, slår Eriksen fast.

- Jeg vil ikke sige, at vi primært kommer til at investere i metalindustrien. Det kunne da være fint, at den tredje investering bliver i anden branche. Men vi skal kunne se en mulighed for at udvikle virksomheden, og vi skal kunne bringe vores kompetencesæt i spil. Derfor investerer vi for eksempel i udgangspunktet ikke i tech, for det er der andre, der har langt mere forstand på end os. Men hvis investering tre og fire også bliver i metalbranchen, så er jeg sikker på, at det er det helt rigtige for os.

Ykasth har endnu ikke offentliggjort regnskab.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.443