23948sdkhjf

Ude godt hjemme bedst: Ny Linak-direktør vender hjem efter et halvt liv i udlandet

Linak Danmark skal have ny administrerende direktør, som kommer med 30 års erfaring fra aktuatorvirksomheden, hvoraf langt størstedelen er tilbragt i forskellige stillinger uden for landets grænser

Det er 30 år siden, Søren Brøndum Petersen første gang trådte ind ad dørene til Linak.

Dengang havde den yngre udgave af den nye direktør for Linaks danske forretning netop færdiggjort sin tid i Livgarden. Han havde planer om at læse jura på et tidspunkt, "men ikke lige til at starte med."

Søren Brøndum Petersen ville gerne rejse, og det forlød, at der kunne være mulighed for at komme til USA med Linak.

- Jeg gik ikke nødvendigvis ind i det job for at arbejde for Linak. Men jeg vidste, at der var mulighed for at rejse og komme til USA. Det var det, der drev det på det tidspunkt. Men jeg er her stadig, siger Søren Brøndum Petersen, der tiltrådte 1. februar 1994.

Fik lov til det hele

Den første tid sad han i Silkeborg i et væsentligt anderledes setup end det, der udgør Linak i dag. Ingen computer, ingen telefon. Han havde ikke engang et skrivebord. Han var den første elev hos Linak Danmark, og der var derfor ikke samme faste rammer for elevtiden, som der er i dag. "Du må selv finde ud af, hvordan du sammensætter din dag," fik den unge elev at vide.

- Men jeg har en entreprenant tilgang, så jeg fandt ud af det, siger Søren Brøndum Petersen.

Efter et år gik turen til USA. Drømmen.

- Det første år arbejdede vi i en kælder og brugte en garage til lager og forsendelse. Og som ung 21-22-årig fik jeg lov til det hele. Cold calling, messer, indkøb og salg. Alt. Man blev bare kastet ud i det, siger Søren Brøndum Petersen om tiden i USA, før Søren Brøndum Petersen og hans daværende chef, Per Rosenberg Andersen fik et rigtigt kontor.

I mellemtiden er der sket meget hos Linak. Det amerikanske datterselskab, som Søren Brøndum Petersen var med til at starte, er en af virksomhedens største afdelinger, men udlandseventyret stoppede ikke her.

Poster verden over

USA blev afløst af en stilling som area manager for markederne i Østeuropa, Afrika, Østrig og Tjekkiet.

I Danmark er vi mere ligefremme og ærlige, og man stoler som udgangspunkt på hinanden Søren Brøndum Petersen, administrerende direktør, Linak Danmark

Senere tog han nok en gang turen over Atlanten, hvor han stod i spidsen for Linaks forretninger på USA's vestkyst med base i San Diego, og han nåede ad flere omgange at stige i graderne i det amerikanske.

Siden 2013 har Søren Brøndum Petersen kunnet kalde sig direktør for Linak i Spanien og Portugal med base i Barcelona. Han har dermed gjort sig erfaringer i en lang række markeder uden for Danmarks grænser.

- Det er meget lærerigt at være i udlandet. Det er hårdt at lave forretning, men det sjovt, når man lærer det. Jeg tror, man kan tage noget med ved at have været i forskellige kulturer. Det giver et andet perspektiv, og det giver en anden forståelse. Vi er ikke ens, og alle har forskellige måder at gøre tingene på, siger Søren Brøndum Petersen.

Blå bog - Søren Brøndum Petersen

1994 - 2024: Forskellige stillinger i Linak. Først som elev og sidenhen som area manager, salgchef og country manager i blandt andet Østeuropa, USA og Spanien. Har fra 2013 til 2024 fungeret som direktør for Linaks spanske og portugisiske forretning med base i Barcelona.

2024 - ?: Administrerende direktør for Linak Danmark og regional vice president for Europe North Sales.

Kan tage læring med

I sin nye rolle som direktør for Linak Danmark vil han derfor bruge de værktøjer, han har lært både syd-, øst- og vestpå.

- Jeg tror, jeg vil tage et miks af det hele med. Det giver noget, når du sidder overfor kunderne, at du har en mere nuanceret tilgang.

Men Søren Brøndum Petersen ser også en masse fordele i den danske arbejdskultur og på arbejdspladsen i Silkeborg.

- Jeg kan mærke, at der megen selvstændighed. Ledelsen ser fremad, og folk tager et stort ansvar og vil løbe med det.

- Men jeg vil også taget noget med fra især Sydeuropa. Tingene bliver blandet lidt mere sammen. Man tager ud og spiser til frokost eller aften. Man forsøger at bygge stærke forhold for at lære hinanden bedre at kende. I Sydeuropa er tillid altafgørende, for folk stoler ikke som udgangspunkt på hinanden på samme måde. I Danmark er vi mere ligefremme og ærlige, og man stoler som udgangspunkt på hinanden, siger Søren Brøndum Petersen.

Om Linak

  • Dansk virksomhed med hovedsæde på Als og afdelinger i 35 lande verden over.
  • Stiftet i 1907 og har siden 1984 beskæftiget sig med aktuatorer. Linak er kort for Lineær Aktuator.
  • Virksomheden er ejet og ledet af Bent Jensen, der er CEO for Linak A/S.
  • Linak omsætter hvert år for milliardbeløb.
  • Virksomheden leverer hovedsageligt aktuatorer til blandt andet kontorudstyr og andre møbler, men begynder løbende at levere til blandt andet industriel automation.

Kilde: Linak

Lange dage på job

Efter 10 år skal Søren Brøndum Petersen nu lande i det østjyske. Han har været igennem hele møllen med borgerservice, sygesikring og alt der hører med til at flytte hjem efter mange år udenlands. Han er positivt overrasket og stolt over hvor glat systemet kører, fortæller han.

Overraskelsen bunder ikke i en manglende tillid til systemet men i stedet bare det faktum, at han størstedelen af sit liv har boet uden for landets grænser.

- Det er sjovt, at jeg har boet længere tid uden for Danmark, end jeg har boet her. Men det er et godt sted og en veletableret organisation i Silkeborg, jeg kommer tilbage til.

Søren Brøndum Petersen har været i Danmark siden 1. juni, hvor han løbende har fået overdraget opgaverne fra sin forgænger, Peter Duch-Svenson, indtil han formelt overtager rollen 1. juli. Familien er dog ikke kommet med endnu, fortæller han.

- Min familie kommer først til september, men det er fint, for lige nu fylder arbejdet alt med møder fra morgen til aften, siger Søren Brøndum Petersen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078