23948sdkhjf

Partnerskab får millioner til cirkulær byggevision

En række virksomheder er gået sammen om at udvikle et byggesystem, som nu har fået tildelt millionstøtte

At udvikle, afprøve og industrialisere et nyt, cirkulært, biogent byggesystem, hvor der bygges i præfabrikerede elementer og moduler. Det er en ambition, som nu har fået et stort støttebeløb.

Knap 10 millioner kroner er tildelt partnerskabet mellem virksomhederne Home.Earth, A:gain, Scandi Byg, Nordic Wood Industries og Effekt. Pengene kommer fra Danmarks Erhvervsfremmestyrelses pulje til cirkulære værdikæder for SMV'er, som er medfinansieret af EU.

- Byggebranchen bygger forfra hver gang og er mindre effektiv i dag, end den var for 50 år siden. Ved at producere off-site og tænke industrielt kan vi øge både produktivitet og cirkularitet, udtaler medstifter af Home. Earth, arkitekt Kasper Guldager, i en pressemeddelelse.

- Fordelen ved at industrialisere byggeprocessen er, at man, udover at øge produktiviteten, meget nemmere kan prioritere at bygge med genbrug og lettere kan afskaffe affald, fordi det er lettere at sætte i system i en industriel proces. På den måde får man den cirkulære tankegang ind i hele processen, fortæller han.

Home.Earth er et europæisk ejendomsselskab, der har til formål at udvikle mere bæredygtige og socialt inkluderende boliger og lede branchen i en mere bæredygtig og social retning. A:gain arbejdet med industriel upcycling, mens Nordic Wood Industries bidrager til off-site fremstilling af gulve, vægge, facader og isolering. Scandi Byg skal stå for modulerne og samle byggesystemer, og Effekt skal designe samt sikre bygbarhed og anvendelighed.

Målet er at udvikle et fuldt byggesystem i op til seks etagers højde på under 4 kg/CO2/m2/år, mens 90 procent af materialer skal kunne genanvendes til høj værdi. I dag er kravet 12 kg/CO2/m2/år for byggerier over 1000 kvadratmeter.

- Vi går efter at komme langt under de 4 kg og opnå planetær bæredygtighed, hvor vi ikke bruger flere ressourcer, end planeten stiller os til rådighed, lyder det fra Kasper Guldager.

Projektets navn er Cirkulært Biogent Byggesystem.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143