23948sdkhjf

Jesper Buch fik ret: Nu har iværksættere skiftet navn - og retning

Det første koncept gik i vasken og var ikke en god forretning, så nu giver tre iværksættere fra Løvens Hule sig i kast med noget helt andet

- I har ikke regnet den ordentligt igennem.

Så kontant var meldingen fra investor Jesper Buch i et afsnit af Løvens Hule sidste forår, da legetøjsvirksomheden LalaToys skulle igennem den skarpe iværksættereksamen. 

LalaToys fik ingen investering med hjem, men sendte i stedet et statement til de seks investorer i studiet. 

Men da alt kom til alt, viste det sig, at Jesper Buch havde - og fik - ret. Det fortæller administrerende direktør i virksomheden, Nicolai Varney, til RetailNews. 

- Vi følte, at vi havde ret godt styr på tallene, men da vi kom hjem og regnede det efter, kunne vi godt se, at vi var for billige. Så justerede vi prisen og følte, at vi teoretisk havde en god forretningsmodel. 

- Men virkeligheden overhalede os, og vi fandt ud af, at det administrative i LalaToys' forretningsmodel blev for tung en byrde. Så vi nåede en grænse på et tidspunkt og stagnerede i fire måneders tid. Så vi skulle gøre noget andet, forklarer Nicolai Varney. 

Og det "andet" har resulteret i, at virksomheden har skiftet navn til Woodstein - og tilmed har kastet sig over et nyt forretningsområde. 

Tre dages betænkningstid

Woodstein var oprindeligt et iværksætterselskab i milliardkoncernen Egmont - men virksomheden leverede røde tal, og derfor "skulle den dræbes", fortæller Nicolai Varney.

- Og hvis ikke der var en køber inden for tre dage, ville virksomheden dø. Og det var vi ikke interesserede i, for konceptet var super godt. 

Han kendte manden bag Woodstein i forvejen og indledte en dialog med ham. 

Og den pressede deadline resulterede i et opkøb - "for en slik", som Nicolai Varney formulerer det. 

Woodstein

  • I Woodstein modtager køberen, ligesom Lego, alle samledelene til at kunne bygge f.eks. sin egen raket.
  • Undervejs lærer man om tryk og aerodynamik, og til sidst står man med et færdigsamlet byggesæt, der kan leges og læres med.
  • Raketten kan f.eks. skyde 10-12 meter op i luften kun ved hjælp af en slange og en sprøjte.
  • Woodstein forsøger at stikke ud på markedet med en blanding af leg og læring.
  • Administrerende direktør er Nicolai Varney, der også er medejer.

Kilde: Woodstein

Mindre fokus på bæredygtighed

Mens den gennemgående røde tråd i LalaToys var genanvendelse af legetøj, er tankegangen en lidt anden - og mere nøjeregnende - i Woodstein. 

- Hvis ikke der er kunder til cirkulære koncepter, er det svært at få dem til at lykkes. Og det blev LalaToys et offer for. Vi har prøvet at tænke bæredygtighed ind i konceptet, men omvendt befinder vi os også i en købskultur, som ikke er cirkulær, lyder analysen fra Nicolai Varney.

Vi skal nå at eje Europa Nicolai Varney, adm. direktør i Woodstein

- 2023 var et økonomisk hårdt år for mange, og jeg tror, at bæredygtighed er gået fra et fylde meget, til nu at fylde en del mindre, og særligt for børnefamilier, der i forvejen har en stram økonomi. Det var derfor et naturligt skridt for os at skifte retning og skabe et innovativt produkt, der skaber mere værdi for børnefamilier her og nu, tilføjer han. 

Han understreger, at man trods LalaToys' deroute stadig føler, at "vi har styr på, hvordan man laver en god forretning". 

Derfor har Nicolai Varney og hans medsammensvorne også allerede rettet blikket uden for landegrænserne. 

- Vi kigger mod udlandet og mere specifikt Sverige og Holland og på sigt Tyskland. Men det tyske marked er svært at komme ind på, så det er længere ude i fremtiden, vi har dem i sigte.

- Vi skal nå at eje Europa, inden vores amerikanske konkurrent Kiwico kommer og overtager kontinentet, siger han. 

Woodstein ApS
Regnskabsår 2023 2022 2020
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 2,8 - -
Bruttofortjeneste - -0,5 -1,0
Resultat af primær drift - -1,5 -0,1
Resultat før skat -1,6 -1,5 -0,1
Årets resultat - -1,2 -0,1
Balancestatus - 1,6 0,2
Egenkapital - 1,0 0,2
Antal ansatte 3 3 0
Kilde: CVR

Op i top - ned i bund

Som følge af sammensmeltningen af LalaToys og Woodstein i samme CVR-nummer er det "som at sammenligne pærer og bananer", når man sammenholder selskabets 2022-tal med 2023-ditto.

I alt rundede omsætningen for 2023 således 2,8 millioner kroner, mens den for 2022 - hvor LalaToys var eneste drivkraft - lå på 722.000 kroner.

Nicolai Varney forklarer dog, at omsætningen har været tiltagende gennem hele 2023 - toppende med julesalget i fjerde kvartal, hvor Woodstein isoleret omsatte for tæt på én million kroner.

- Læringen har været, at LalaToys ikke var et rentabelt koncept, hvorfor der er blevet omlagt til at fokusere på Woodstein - hvilket har en meget bedre avance og kan drives langt mere effektivt og skalerbart, tilføjer han.

I det endnu ikke offentliggjorte regnskab, som RetailNews har fået indsigt i, fremgår det også, at virksomheden noterede sig et minus på bundlinjen for 2023 på 1,6 millioner kroner. I 2022 var underskuddet nærmest tilsvarende - 1,5 millioner kroner.

"Budgettet for 2024 er en omsætning på 3,9 millioner kroner og at nå break-even på bundlinjen. Der blev i december foretaget en investering på 500.000 fra en ny investor, samtidig med en aftale om investering af yderligere 500.000 ved opnåelse af milestones per 1. april 2024. Såfremt omsætningen følger budgettet, vil dette være tilstrækkeligt til at opnå break-even", skriver Nicolai Varney i sin beretning til investorerne.

Woodstein tæller i skrivende stund over 1100 medlemmer - mod 450 ved overtagelsen i februar 2023.

Se nøgletal for:
Læs mere om: iværksætteri
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.408