23948sdkhjf

Ambiente-afstikker kostede 22 millioner - men nu er fremtiden lys igen

Skanderborg-baserede Ambiente blødte millioner i seneste, fulde regnskabsår. Men messe- og indretningsvirksomheden har fundet tilbage på sin hjemmebane og forventer et rekordregnskab i 2024

Det var med blodrøde tal, at indretnings- og messevirksomheden Ambiente offentliggjorde sit regnskab for 2022-23. Men i samme øjemed blev et ekstra regnskab også udsendt fra Skanderborg-virksomheden.

Som opfølgning på 2022-23 kom et regnskab for andet halvår i 2023 nemlig også, da Ambiente fremadrettet følger kalenderåret regnskabsmæssigt. Den regnskabstekniske ændring virker dog også som en start på et nyt kapitel. Fra at have et underskud efter skat på 22,8 millioner kroner fulgte virksomheden nemlig op med at tjene mere end to millioner kroner på et halvt år.

Kontrasten skyldes ifølge indehaver og kreativ direktør, Michael Skjødt, en turbulent tid, som Ambiente skulle finde sig selv ovenpå.

- Vi er jo oprindeligt et messefirma og har altid tjent penge. Men med coronapandemien forandrede vores forretning sig fuldstændigt. Der valgte vi at holde alle mand på dæk og finde andre ben at stå på. Dengang havde vi lige bygget et nyt, stort domicil, og det var der mange, som var interesserede i at høre mere om det. Dem tænkte vi så, at vi kunne hjælpe, og derfra begyndte arbejdet med anlægs- og entrepriseprojekter, og vi satsede lidt mere på det ben, forklarer han til Wood Supply.

Dermed gik Ambiente mere ind i entrepriseopgaver samt indretning af større kontorer frem for at fokusere mestendels på messeindretning.

Stifteren tog over

De større entrepriseopgaver frem for det oprindelige fokus blev dog en dyr omgang. Både på de indre linjer og ude i verden var der nemlig faktorer, som kostede en del.

- I bagklogskabens klare lys ansatte vi jo personale alt for hurtigt, og så kom vi ind i nogle store entrepriser, hvor stigende materialepriser på fastprisprojekter og en massiv personalevækst gjorde, at vi endte i et dødvande. Vi tabte simpelthen penge på de store projekter. Det gik stærkt på bundlinjen, siger Michael Skjødt.

Stifteren af Ambiente greb i februar 2023 selv roret i virksomheden, da Helle Bjerre stoppede som administrerende direktør. Derfra begyndte et større arbejde med at få skuden på rette kurs - og retningen blev de gamle farvande i messeverden.

- I februar forlangte bestyrelsen, at vi skulle have special controlling på alle store projekter. Det viste sig, at vores tal var skæve på flere områder. Der tog jeg over som direktør, og vi måtte fyre 20 folk. De omkostninger stoppede så til sommerferien, og vi fik rettet godt ind på vores dækningsgrad.

- Efter sommerferien var vi tilbage ved vores kerneforretning. I det sidste halve år er det gået fint, og vi besluttede os så for at lægge vores regnskab om, så vi kunne komme ud med et dårligt, forskudt regnskab og følge op med gode tal. Det passer også resten af vores koncern fint, at vi går væk fra det forskudte regnskabsår. Nu havde vi chancen for at ændre det og kan vise, hvordan vi har rettet ind, lyder det fra Michael Skjødt.

Den 1. september 2023 kunne virksomhedens stifter således træde tilbage til rollen som kreativ direktør og give positionen som administrerende direktør videre til Allan Nielsen, som siden har stået i spidsen.

Tilliden skal genvindes

I andet halvår af 2023 tjente Ambiente knap 2,4 millioner kroner og fik indhentet en smule af det, som gik tabt i det forgangne regnskab. Men det var ikke kun et stykke arbejde med økonomisk aspekt, som blev lagt det seneste halve år.

Ligesom tallene for andet halvår i 2023 skulle sende et signal om en nyfunden ro i Ambiente, har indehaverne, Michael Skjødt og svenske Roy Nilsson, skudt penge ind i Skanderborg-virksomheden.

- Vi vil gerne sende et signal om, at der ikke er nogen ko på isen. Vi har styr på vores butik, og ejerkredsen har indbetalt 20 millioner kroner i ansvarlig lånekapital. Der valgte vi selv at dække underskuddet. Vi har sovet i timen, og det er vi ærlige og åbne over for. Derfor har vi selv betalt. Der skal stadig være den tillid, der altid har været omkring Ambiente, lyder det fra Michael Skjødt.

- Vi har brugt otte måneder på at få vores rapporteringssystem op at stå. Nu har vi nogle fantastiske værktøjer, hvor vi kan følge projektøkonomien fra dag til dag. Ambiente er en anden virksomhed nu, som er gearet til noget helt andet.

Dermed er forventningerne også høje til det indeværende regnskabsår, som altså følger kalenderåret.

Forventer rekordregnskab i 2024

Allerede få uger inde i det nye år har Ambiente nemlig fået en god start. Der er ordrer i bogen til at dække halvdelen af den omsætning, som er budgetteret for 2024, og Michael Skjødt tror således på, at de røde tal på bundlinjen er et overstået kapitel.

- Kapacitetsomkostningerne ligger, hvor de skal ligge, og hver mand har sin berettigelse. Det ser meget positivt ud. Det kommer til at være det bedste regnskabsår for os nogensinde - både på omsætning og bundlinje. Vi har gennemgået vores beregningsmetoder, og vi står stærkt, slår han fast.

Efter en tur i økonomisk stormvejr har Ambiente altså fundet tilbage til rødderne. Det er igen messerne, som i særdeleshed er det genopfundne hovedfokus.

- De store entreprenøropgaver siger vi nej tak til. Vi får stadig efterspørgsler, men vi vil hellere hjælpe på projektledelse og samarbejde med dygtige entreprenører. Vi er en indretnings- og messevirksomhed. Det kan vi tydeligt aflæse i tredje og fjerde kvartal. Vi er altså totalt tilbage på hjemmebane igen.

Men der er alligevel ændret lidt i kundeporteføljen. Skanderborg-virksomheden er nemlig på udkig efter nye markedsandele efter messebranchens genopstanden. Den netop overståede møbel- og interiørmesse i Köln viste eksempelvis, at tiderne har ændret sig.

- Vi har fået godt gang i messebranchen, men førhen arbejdede vi meget inden for livsstil, og der er ikke så meget aktivitet nu. Ved IMM-messen i Köln havde vi tre stande, hvor vi førhen havde 18 stande. Vores kunder vælger noget andet, og aktiviteten er bare ikke på samme niveau. Til gengæld har vi fået store kontrakter med energifirmaer samt i rehab- og medicinbranchen. Der er fortsat gang i messerne, og vi kommer til at tage markedsandele fra andre - særligt udenlandske - messefirmaer, siger Michael Skjødt.

AMBIENTE A/S
Regnskabsår 2023 2022-23 2021-22
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning - - -
Bruttofortjeneste 25,1 19,2 41,9
Resultat af primær drift 5,9 -29,2 5,9
Resultat før skat 3,1 -29,2 5,3
Årets resultat 2,4 -22,8 4,1
Balancestatus 129,6 131,6 69,8
Egenkapital 10,2 8,2 17,5
Antal ansatte 67 80 62
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Læs mere om: messe indretning
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063