23948sdkhjf

Interview: Træ skal bruges og ikke brændes

TMI-formand Henrik Thorlacius-Ussing kæmper en hård kamp for at overbevise politikerne om, at træ er et af de mest miljøvenlige og brugbare materialer i verden.
Fusionen mellem Træets Arbejdsgivere i DI og Møbel + Interiør Brancheforeningen skabte midt i juni brancheorganisationen Træ- og Møbelindustrien (TMI), som fremover skal varetage interesserne for cirka 400 medlemsvirksomheder.

Med et markant fald i både arbejdsstyrke og overskud i løbet af de sidste ti år, er udfordringerne lette at få øje på for TMI-formand Henrik Thorlacius-Ussing.

- Jeg vil ikke være dramatisk og sige, at smertegrænsen er nået, men vi skal i hvert fald ikke blive mindre, hvis vi fortsat skal have politisk lydhørhed, siger han til Wood Supply.

Drop osteklokken om Danmark
Netop den politiske lydhørhed er vigtig for en brancheorganisation som TMI, og Henrik Thorlacius-Ussing har allerede gjort sig tanker om, hvilke mærkesager Folketingets medlemmer især skal gøres opmærksom på.

- Vi skal fortsat sprede budskabet om, at træ helt grundlæggende er et unikt produkt, som kan bruges på et utal af måder og som samtidig er yderst miljøvenligt. Det er et problem for os, at man fra politisk hold har defineret træ som CO2-neutral brændsel, for det betyder i praksis, at man kun kan nå de miljømæssige 2020-mål ved at brænde en masse træ af. Her arbejder vi benhårdt på at advare politikerne mod at gøre det for økonomisk attraktivt at brænde træet af. Vi ser hellere, at man gør brug af træet, før man begynder at brænde det af, siger han.

I lighed med Træets Arbejdsgivere kommer TMI til at være rodfæstet i DI, som brancheorganisationen da også deler visse interessepunkter med.

- Vi er en branche, der bruger meget energi, men det nytter ikke, at vi laver en osteklokke omkring Danmark, hvor energi er meget dyrere end i de omkringliggende lande. For træ- og møbelbranchen vil forhøjede energiafgifter kort sagt betyde, at man lukker virksomhederne herhjemme. Og så åbner de altså bare andre steder, understreger Henrik Thorlacius-Ussing.

Pilen peger den rigtige vej
Han har tidligere givet udtryk for, at træ- og møbelindustrien har mere end almindeligt svært ved at tiltrække udefrakommende kapital, og især derfor er det tredje punkt på den politiske dagsorden vigtigt.

- Vores branche består af mange små og mellemstore virksomheder, så vi har virkelig brug for en lettere adgang til finansiering, så det bliver lettere at udvikle forretningerne, siger Henrik Thorlacius-Ussing.

TMI-formanden, som til daglig er adm. direktør i Lindenborg Gods A/S, mener dog ikke, der er grund til at gå helt i sort, selv om artiklens indledende tal vidner om hårde tider de foregående år. Konjunkturpilene peger efterhånden fremad inden for flere erhvervsområder, og det kommer utvivlsomt til at smitte af på træ- og møbelindustrien.

- Grundlæggende kan man sige, at det ikke kan undgå at blive bedre, hvis der kommer gang i det hele omkring os. Eksempelvis vil øget omsætning på boligmarkedet altid være en god ting for os, fordi det betyder, at folk flytter og køber eller bygger nyt. En fremrykket indsats af offentlige byggerier er også helt fint for træ- og møbelbranchen, selv om de selvfølgelig overvejende bygger i beton, siger Henrik Thorlacius-Ussing med et smil.

Læs mere om TMI og Henrik Thorlacius-Ussing:
Sådan skaber vi vækst i træ- og møbelindustrien
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156