23948sdkhjf

Succesduo: Møbelklassikerne er innovative

Møbeldesignerduoen Kasper Meldgaard og Nikolaj Duve fra firmaet Says Who har ikke opgivet drømmen om at designe fremtidens møbelklassiker.
Det handler om at fokusere på nutidens behov med et øje rettet mod fremtidens behov, hvis man ønsker at designe en tidløs møbelklassiker.

Sådan lyder en af filosofierne hos designfirmaet Says Who fra Aarhus, som blev grundlagt for tre år siden i et partnerskab mellem produktchef Kasper Meldgaard og chefdesigner Nikolaj Duve.

- Mange af de møbler, som i dag anses for at være klassikere, var jo innovative, da de blev designet. En kommende klassiker skal selvfølgelig ikke kun designes til fremtiden, men også have klangbund i sin egen tid, og på den måde går nutidens behov samt det innovative og langtidsholdbare fint i spænd, siger Nikolaj Duve, der er uddannet som industriel designer.

Komfort er blevet vigtigere
Han suppleres af Kasper Meldgaard, der som uddannet ingeniør med en HD i strategi og ledelse er firmaets kreative altmuligmand, som især har et godt øje for salg.

- Hvis man iagttager kunderne i en møbelbutik, så går de næsten altid instinktivt hen mod det, de synes, er det fede. Men herefter sætter de sig også i stolen som det næste. Der kan man tydeligt se, der er fokus på komfort, og det er også rimeligt nok, hvis man skal bo sammen med en stol i 10 år eller mere, sigerhan om en udvikling, der især er blevet tydeligt oven på de seneste års økonomiske krise.

Det øgede fokus på komfort får dog ikke designduoen til helt at droppe de kreative indfald, som snarere er båret af en god idé end en ergonomisk korrekt grundtanke.

- For os skal stolen kunne det hele. Den skal selvfølgelig være behagelig at sidde i, men den skal også være pæn, når man ikke bruger den. Og engang imellem laver vi da produkter, hvor komforten træder lidt i baggrunden. Men det er i sidste ende helt og aldeles afgørende, hvem kunden er. Når vi arbejder sammen med bestemte kunder, målretter vi selvfølgelig produkterne til dem, siger Kasper Meldgaard med henvisning til, at Says Who i dag designer møbler til både Bolia og CoreOne.

Bølgen fra 1950’erne
Til førstnævnte har Says Who eksempelvis designet en barstol, som er grundigt inspireret af de såkaldte fixiecykler, som ofte køres af moderne hipsters i storbyerne.

- Vi har begge en forkærlighed for hipsterstilen og den subkultur, der er omkring den. Det har ført til, at vi har lavet en barstol, som er inspireret af en fixiecykel. Styret er lavet om til en fodstøtte, mens sædet er en saddel og så er stolen ellers renset for unødvendige detaljer ligesom cyklerne er det, siger Kasper Meldgaard om et af de nye 10 designs, duoen har med i årets nye Bolia-katalog.

Forkærligheden for den ungdommelige kultur er dog ikke mere udbredt hos Says Who-duoen, end at de med stor respekt og tak ser tilbage på fortidens store designnavne fra Danmark.

- I udlandet siger de ofte, at vi har tradition for at kunne lave æstetisk pæne ting i Danmark. Og når vi er på messer i udlandet mærker vi, at skandinavisk design har en klangbund. Sammen med de andre, unge designere går vi i fælles front om at skubbe dansk design fremad og ride videre på bølgen og arven fra 1950’erne, siger Nikolaj Duve om forholdet til legendariske navne som Hans Wegner og Børge Mogensen.

Læs også Wood Supplys portræt af designduoen:
Vores indsigt er indlejret i designet
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094