23948sdkhjf

Nye tal: Små og mellemstore virksomheder mases flade af EU-regler

Danske virksomheders administrative byrde er vokset med 60 pct. på 20 år

På fem år er danske virksomheder blevet underlagt godt 850 regelbundne pligter fra EU. Fra 2017 til 2022 er i alt 5422 siders regulering fordelt over 80 forordninger og 36 direktiver blevet indført. 

- Vi har nået en øvre grænse for hvad især de små og mellemstore virksomheder, som er rygraden i danske erhvervsliv, kan kapere. Det er simpelthen gået amok. Skiftende regeringen har lovet at bekæmpe bureaukratiet, også denne nuværende. Nu er det på tide at ordene bliver omsat til konkret handling, siger vicedirektør i DI, Kim Haggren i en pressemeddelelse.

I EU-regi har man ellers fremlagt et mål om reduktion af administrative byrder på 25 procent.

- Desværre mangler vi stadig at se, hvordan dette mål konkret skal blive indfriet - alt imens EU fortsat kommer med ny administrativt tung lovgivning. Vi forventer, at Kommissionen snart kommer med et mere konkret udspil, som vi glæder os til at se, siger Kim Haggren.

Danmark ikke bedre end EU

DI har tillige analyseret, hvor meget dansk virksomhedsrettet lovgivning er vokset de sidste tyve år, og Danmark lader EU intet tilbage at ønske. Mens der i 2001 var 6.168 gældende love og bekendtgørelser er tallet steget til cirka 10.049 gældende love og bekendtgørelser 1. januar 2023. Det er en stigning på 63 procent.

- Det ser virkelig voldsomt ud, men det, der gør mest indtryk er, når jeg snakker med vores medlemmer, der fortæller om konkrete oplevelser med den tid de må bruge på bøvl og byrder i hverdagen - i stedet for på at drive deres forretning, skabe vækst, eksportindtægter og nye arbejdspladser, siger Kim Haggren.

DI frygter, at ny dansk lovgivning og nye regulativer fra EU vil koste de danske virksomheder 40 mia. kr. inden for en overskuelig fremtid.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156