23948sdkhjf

Tilfreds trods tocifret milliontab: – På mange måder et rigtig godt år

To rekorder blev i fjor sat hos københavnske Mater. I en pressemeddelelse melder møbelvirksomheden således om en omsætning, der nåede hidtil usete højder, men også tabet på bundlinjen blev af hidtil usete dimensioner.

Ikke desto mindre kategoriseres årets underskud på 15,8 mio. kr. før skat som tilfredsstillende, og ifølge adm. direktør Ketil Årdal var der tale om lidt af et gennembrudsår for virksomheden, der med sin patenterede teknologi har specialiseret sig i at lave affald om til designmøbler.

– Sidste år var på mange måder et rigtig godt år - vores cirkulære teknologi Matek blev for alvor skaleret, og vi lancerede to nye kollektioner i materialet. Et vundet projekt på 4.500 Eternity chairs, svarende til 19,8 tons affald omdannet til cirkulære designmøbler, til en kunde i London viser, at potentialet er der, udtaler direktøren, der i godt to år har bestredet topposten i virksomheden.

MATER A/S
Regnskabsår 2022 2021 2020
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 2,27 4,57 5,75
Resultat af primær drift -15,91 -7,29 -0,37
Resultat før skat -15,80 -7,67 -0,96
Årets resultat -12,27 -6,11 -0,67
Balancestatus 39,60 30,41 21,65
Egenkapital 29,32 23,59 9,70
Gns. antal ansatte 20 14 11
Kilde: CVR

At der er tilbagegang på både bruttoresultat og bundlinje hænger ifølge virksomheden sammen med et vedvarende højt investeringsniveau i såvel produktionsteknologi som i materiale- og produktudvikling, ligesom der i årets løb er investeret i internationalisering af salg og distribution.

“Den generelle inflation i råvarepriser og højere fragtrater har heller ikke kunne undgå at påvirke Maters bruttofortjeneste,” skriver virksomheden om bruttofortjenesten, der udgør 2,3 mio. mod 4,6 mio. kr. i 2021.

30 ton affald

Mater, der blev stiftet af Henrik Marstrand i 2006, har i en håndfuld år koncentreret sig om at udvikle materialer af affaldsstrømme, og virksomheden dyrker især de tætte samarbejder, der på en gang gør kunder til materialeleverandører og aftagere af produkter. I 2022 har møbelselskabet øget fokus på at etablere samarbejder med relevante virksomheder, hvis affaldsstrømme kan anvendes i møbelproduktionen, og således er der nu etableret et selvstændigt forretningsområde, der udelukkende har fokus på de såkaldte CLC – Closed Loop Customers.

– Der er en efterspørgsel på mere bæredygtige og cirkulære løsninger især på kontraktmarkedet. I sommeren 2022 åbnede vi også showroom i Clerkenwell, London, for netop at understøtte det engelske marked. Trods uro i markedet har vi holdt os til planen og investeret. Vigtigst af alt, så lykkedes vi i 2022 med at fjerne 30 tons affald og omdanne dette til møbler, siger Ketil Årdal.

Trods det største milliontab i Maters historie er optimismen altså intakt, og virksomheden, der i 2021 sikrede sig en tocifret investering fra Nordic Alpha Partners, har fortsat verdensomspændende ambitioner. Det blev senest understreget i starten af måneden, da tidligere Herman Miller-direktør Brian Walker indtog formandsstolen i møbelvirksomhedens bestyrelse.

– Mater har etableret sig som førende inden for bæredygtigt møbeldesign, og jeg er glad for at arbejde sammen med teamet for yderligere at fremme deres mission om at skabe innovative og miljøvenlige møbelløsninger, lød det i den forbindelse fra den nytiltrådte formand.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095