23948sdkhjf

Køkkenkoncern tager dyk trods ”stor stabilitet”

Selvom TCM Group kan berette om et første kvartal med stabilitet i salget, har stabiliteten indfundet sig på et lavere niveau, end branchen oplevede under corona. Den danske køkkenkoncern bag Svane Køkkenet, Tvis og Nettoline må således se såvel omsætning som indtjening tage et dyk i kvartalet, hvor en stærk B2B-position dog var med til at afbøde for nedgangen.

– Vi er tilfredse med at salget udviste stor stabilitet i 1. kvartal på trods af udfordrende markedsforhold. Forbrugerefterspørgslen fortsatte den svage tendens fra andet halvår af 2022, men på grund af TCM's stærke position i B2B og salgsprisstigningerne gennemført i 2022, var salget stort set uændret faldende med kun 3 procent i 1. kvartal sammenlignet med 1. kvartal sidste år, udtaler adm. direktør Torben Paulin i en kommentar til den friske kvartalsrapport.

I kroner og øre endte kvartalet med en omsætning på 274 mio. kr. mod 281 mio. i første kvartal 2022, mens det justerede driftsresultat (EBIT) blev næsten halveret fra 26 mio. kr. til 13,1 mio.

– På trods af de salgsprisstigninger der er gennemført de seneste 12 måneder, var bruttomarginen i kvartalet negativt påvirket af salgsmix-effekter fra en stigende andel af B2B-salg med lavere margin, sammenlignet med 1. kvartal sidste år. Derudover udvandede stigende råvarepriser og stigninger i prisen på komponenter også marginen, udtaler Torben Paulin.

Der har dog også været lyspunkter i kvartalet, hvor topchefen blandt andet fremhæver koncernens flagskibsbrand Svane Køkkenet, der trods nedgang i markedet formåede at fastholde salget, mens der meldes om gode vækstrater på både private label-forretningen og onlinesalget. Også i Norge fastholdt TCM Group fremgangen med en salgsvækst på 4,4 pct. målt i lokal valuta.

Farvel til 35 årsværk

Allerede da årsrapporten for 2022 landede i februar, stod det klart, at mix-forskydninger og de generelt stigende omkostninger havde gjort det sværere for køkkenkæmpen at tjene penge. Således dykkede årsresultatet til 89,4 mio. kr. sammenlignet med foregående års 135,7 mio., og den udvikling er altså fortsat ind i 2023.

– Samlet steg de direkte inputomkostninger med mere end 10 procent sammenlignet med 1. kvartal sidste år. Desuden påvirkede væsentligt højere energi- og fragtomkostninger bruttoresultatet negativt. Endvidere blev salgs- og administrationsomkostninger i kvartalet negativt påvirket af 3 millioner i omkostninger til omstruktureringer af en række butikker, fortæller Torben Paulin.

Også i organisationen bød kvartalet på fortsat omstrukturering, der skal afspejle udviklingen i forbrugerefterspørgslen. På tværs af produktions- og stabsfunktioner reducerede TCM Group således arbejdsstyrken med 35 årsværk i løbet af kvartalet – en manøvre, der medførte engangsomkostninger på 1,7 mio. kr., og som forventes at have fuld effekt fra årets tredje kvartal.

Kvartalets udvikling har desuden fået køkkenkoncernen til at nedjustere forventningerne til årets indtjening. Mens der fortsat forventes en omsætning i niveauet 950-1.050 mio. kr., lyder forventningerne til årets justerede driftsresultat (EBIT) nu på 60-90 mio. kr. mod det tidligere udmeldte 70-100 mio.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109