23948sdkhjf

Har lagt afstand til tabsstime: – Vi kommer til at investere kraftigt i år

Da Jørgen Sølvsten Skriver i 2016 indtog direktørstolen hos Norlund i Rold Skov, var opgaven klar. Skulle savværkets fremtid sikres, var en turnaround ikke til at komme uden om, og for den nytiltrådte direktør var overlevelse altså øverste punkt på dagsordenen.

Nu kan Norlund-direktøren præsentere tredje overskud i træk, og selvom resultatet lander omtrent 15 mio. kr. under det foregående, er det ifølge Jørgen Sølvsten Skriver aldeles godkendt.

– Vi har jo haft et fantastisk 2021 og på mange måder også et 2022 med høje priser, og både på omsætnings- og afsætningsfronten er det gået utrolig stærkt, indtil vi kom til fjerde kvartal, hvor dampen gik noget af, fortæller han.

Mere præcist lyder årsresultatet på 18,3 mio. kr. før skat mod foregående års 33,2 mio. kr., mens bruttofortjenesten i fjor landede på 44,8 mio. mod 57,8 mio. i 2021. Der er således lagt gedigen afstand til den tabsgivende årrække i midten af 2010’erne, hvor Norlund over en periode på otte år akkumulerede et underskud på næsten 150 mio. kr.

NORLUND A/S
Regnskabsår 2022 2021 2020
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 44,759 57,817 25,141
Resultat af primær drift 22,007 36,807 5,740
Resultat før skat 18,298 33,189 2,892
Årets resultat 24,478 39,360 4,584
Balancestatus 129,629 94,267 65,459
Egenkapital 49,335 21,078 -19,457
Antal ansatte 40 37 36
Kilde: CVR

– Den første øvelse var en turnaround, der handlede om at få skibet sikkert i havn – det nåede vi igennem de første fire år, og nu står vi med en solid egenkapital, gælden er reduceret markant, og vi har flyttet pallefabrikken og samlet aktiviteterne, opsummerer Jørgen Sølvsten Skriver, der fortsætter:

– Der var fokus på overlevelse, og når man så er overlevet, handler det om, hvad man så skal gøre for at sikre en god indtjening og en bæredygtig virksomhed fremadrettet.

Har øget investeringsrammen

Da gassen i efteråret gik af markedsballonen, var det således heller ikke anledning til at smide benene op og puste ud for en stund.

– Det gør vi ikke så meget i – vi har en langsigtet strategisk plan, som vi implementerer, uanset om det går godt eller mindre godt, fastslår direktøren, der fremhæver den grønne dagsorden som strømpil for Norlunds udvikling.

– Siden 2016 har vi arbejdet kontinuerligt med bæredygtighed, og vi kommer til at investere kraftigt i år, ligesom vi gjorde sidste år og til dels i 2021. Vi har skruet op for investeringsrammen for at blive mere effektive, og særligt har vi fokus på energieffektivitet, hvor vi løfter barren hele vejen igennem, blandt andet med nyt softwaresystem og efterisolering af vores tørrestuer, fortæller Jørgen Sølvsten Skriver.

Samtidig, understreger han, investeres der i produktionseffektiviteten, så Norlund også for fremtiden kan hamle op med konkurrenterne, der ifølge direktøren befinder sig i særligt Sverige.

– Og vi kan kun udfordre de svenske savværker, ved at være bedre end dem, så vi skal fortsætte med at lægge lag på i både gode og dårlige tider, lyder det.

– Det bliver et hårdt år

Hans forventning er da heller ikke, at de gode tider, træindustrien oplevede under corona, vender tilbage lige med det første.

– Det bliver et hårdt år, og vi skal være gode for at lande i plus, spår Jørgen Sølvsten Skriver, der peger på, at træprisernes himmelfart for længst er bremset.

– Vi er nogenlunde tilbage på 2018/19-priser og dermed er vi nok nede på cirka 40 procent, sammenlignet med da priserne var højest, så det ligger lidt for lavt nu, men det er meget normalt, og priserne plejer at stige lidt igen i andet kvartal – og så må vi se, hvordan det udvikler sig i Q3 og Q4.

For selvom Norlund henter stort set alt sit træ i Danmark, fastsættes priserne på den globale handelsscene, minder direktøren om.

– Det hele afhænger af USA, England og russerne. Selvom sidstnævnte på grund af krigen ikke kan levere til Europa, så kan de jo levere til Kina og Indien, og tager de en stor del af det russiske træ, betyder det selvfølgelig også, at den generelle efterspørgsel og dermed priserne på det europæiske marked falder, forklarer han.

Skifter han til den mere langsynede brille, ser han dog også mørke skyer over den hjemlige forsyning.

– Lige nu er der nok, men planerne om urørt skov er jo ikke nogen, vi synes, er særligt flatterende. Man tager stående vedmasse ud af ligningen uden at pege på, hvor det i stedet skal komme fra, så i overgangsfasen vil der være en forsyning, der varer en fem-otte år endnu, men derefter forventer jeg, at vi vil se et hul i markedet, lyder Jørgen Sølvsten Skrivers spådom.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.427