23948sdkhjf

Møbelproducent varsler udflytning efter omsætningsrekord

Top- og bundlinje bevægede sig i fjor hver sin vej for Kvist Industries i Årre. Mens omsætningen for første gang har passeret den halve milliard, må møbelproducenten se resultatet decimeret, og årets udvikling får konsekvenser for den fortsatte produktion i det sydjyske.

Det fremgår af en dugfrisk årsrapport, hvor ledelsen peger på flere årsager til resultattilbagegangen.

“Året 2022 er påvirket af voldsomt stigende råvare- og energipriser samt meget høj inflation i Letland, hvor selskabets væsentligste produktion findes. Samtidig har krigen i Ukraine haft store negative konsekvenser, fordi vigtige råvareleverandører til møbelindustrien er hjemmehørende i netop Ukraine,” skriver Kvists ledelse i sin beretning.

Hvor omsætningen sidste år voksede til 565,4 mio. kr. svarende til en vækst på 19 pct., tog bundlinjen et dyk til 2,9 mio. kr. før skat og lander dermed på laveste niveau siden 2019 og langt fra de 25 mio. kr., virksomheden havde spået i foregående årsrapport.

KVIST INDUSTRIES A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 565,37 474,35
Bruttofortjeneste 212,89 193,64
Resultat før afskrivninger 17,60 16,43
Resultat før skat -0,716 4,718
Årets resultat 2,84 5,82
Balancestatus 250,21 240,27
Egenkapital 66,25 71,27
Antal ansatte 935 850
Kilde: CVR

“Selvom årets indtjening har været betydeligt udfordret af krigen i Ukraine og udefrakommende prisstigninger, er årets resultat utilfredsstillende,” lyder konklusionen fra ledelsen.

Flytter mere til Letland

Med til billedet hører, at Kvists kunder ifølge årsrapporten ikke har accepteret salgsprisstigninger, som modsvarer prisstigningerne i den samlede omkostningsbase, hvorfor virksomheden altså fortsat arbejder på at normalisere priserne til de nye omkostningsniveauer. Det er imidlertid ikke det eneste greb, møbelproducenten planlægger at gøre brug af, når det kommer til at skabe bedre balance mellem indtægter og udgifter.

“For at imødekomme de accelererende omkostninger har ledelsen besluttet at flytte mere af selskabets produktion til koncernernes egen fabrik i Letland,” afsløres det i årsrapporten.

Præcis hvor stor en andel af produktionen, der planlægges udflyttet, fremgår ikke, men Wood Supply arbejder på at indhente yderligere kommentarer. Klart står det dog, at flytteplanerne har betydning for økonomien nu og her.

“Således har der i regnskabsåret været afholdt en række omstruktureringsomkostninger i forbindelse med overflytning af aktivitet fra Danmark til Letland, ligesom resultatet i 2023 vil blive negativt påvirket af flytningen – men naturligvis med henblik på at styrke Kvist Industries’ konkurrenceevne og indtjening fremadrettet,” lyder det i ledelsesberetningen.

Ny mand ved roret

Såvel flytteplaner som markedstilstand har således indflydelse på møbelproducentens forventninger til indeværende regnskabsår. Her peger ledelsen på, at den høje aktivitet i 2022 har medvirket til store lagre i markedet, mens inflationen har taget dampen af forbrugernes købelyst, og Kvist budgetterer derfor med en omsætning i niveauet 465-485 mio. kr., mens der på bundlinjen forventes et resultat omkring nul.

“Og det skal ses i lyset af, at vi er ved at implementere en strategiplan, som for perioden 2024 og fremad igen forventes at vise resultater, som vil stige til et fuldt ud tilfredsstillende niveau sådan, at
vi arbejder os op til det langsigtede mål for Kvist Industries, som er at skabe resultater med et EBITDA på minimum 10%,” fastslår ledelsen.

Med et EBITDA, der i fjor lå på 17,6 mio. kr. svarende til godt 3 pct, er der således et stykke vej op, og det bliver op til en ny mand at sikre de kommende års fremgang. Efter ni år ved roret takkede Jens Bach Mortensen den 1. april af på direktørposten, der nu er lagt i hænderne på Jesper Tordrup Andersen.

– Jeg glæder mig meget til udfordringen. Kvist Industries er en spændende virksomhed med stort potentiale, som jeg ser frem til at forløse i tæt samarbejde med Søren Kvist, den øvrige ledelse samt dedikerede medarbejdere i både Danmark og Letland, lød det februar, da direktørskiftet blev offentliggjort.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094