23948sdkhjf

1105 LEDER: Sverige satser massivt på at forædle det grønne guld - hvad vil vi?

Artikel i Træ og Industri November 2005
Træindustrien i Sverige er med sin nettoeksport på mellem 80 og 100 milliarder kroner en livsvig-tig del af den svenske økonomi, men øget konkurrence på verdensmarkedet har længe truet løn-somheden.

Sverige opfatter sig selv som et højteknologisk land, men samtidig eksporterer den svenske træin-dustri råvarer, som blandt andet videreforarbejdes i Danmark. De svenske savværker producerer totalt 15 millioner kubikmeter årligt. Heraf bliver 11 millioner kubikmeter direkte eksporteret som brædder, planker og tømmer. Knap en halv million kubikmeter træ bliver videreforarbejdet og eksporteres i form af vinduer, døre, præfabrikerede huse, gulve og møbler.

I Sverige har man en fornemmelse af, at det grønne guld rinder ud gennem fingrene. Præcis som ulandene lader vi andre tjene penge på at forædle vore råstoffer, har Mårten Bendz udtalt, der er professor og programdirektør ved universitet i Växjö.

I dag ligger kubikmeterprisen for savede uhøvlede brædder, der er en stor svensk eksportartikel, på omkring kr. 1000. Den, der køber en boghylde i IKEA, betaler måske kr. 13.000 pr. kubikme-ter, og flotter man sig med et dansk designmøbel, kan man komme til at betale kr. 100.000 pr. ku-bikmeter.

Sverige har med den svenske regering med den svenske statsminister i spidsen iværksat et ambiti-øst Træbyggeprogram, der inden for en 10 til 15 års periode skal gøre træ til det oplagte alternativ i alt byggeri i Sverige - og på sigt i Europa.
Sverige har sat 120 millioner over seks år af til træforskning, der skal hjælpe industrien med at forsætte fra brædder og planker til designmøbler og udvikle træbyggesystemer.

Skæver man blot til amerikansk byggeri er potentialet til at få øje på. I USA bygges eksempelvis 90 procent af alle huse op til fem etager i træ, mens 90 procent af alle tilsvarende huse i Sverige bygges i stål og beton.

At bygge i træ kræver viden og en byggekultur, der befordrer dette. Det er blandt andet ingeniør og arkitektuddannelserne, der bidrager til at skabe den byggekultur vi har.

Et eksempel fra Lund illustrerer dette. Under kurserne i beton- og stålkonstruktioner fik de civil-ingeniørstuderende til opgave at konstruere et syvetages hus og en stor bro. Da de beskæftigede sig med træ og trækonstruktioner var opgaven at tegne en carport!

Vender man blikket mod Danmark så kunne man ønske sig mange ting, men vi kunne starte med at udarbejde en national strategi for anvendelsen af træ, der afbalancer træ- og møbelindustriens behov for råvarer og biomasseplanens indvirken på værditilførsel og beskæftigelse. I gennemfø-relsen af den danske biomassehandlingsplan afbrændes der alene i Herning træ til, hvad der svarer til 40 % af den jyske hugst!

I Sverige synes de, at det grønne guld rinder ud mellem hænderne på dem - i Danmark brænder vi det af!

Branchedirektør Lasse Jensen stærkt in-spireret af en artikel fra Växjö Universi-tet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11