23948sdkhjf

0905 TEMA: Underleverandør aktiv deltager i produktudviklingen

Artikel fra Træ og Industri September 2005
- Davinde Savværk A/S er specialist i bøjning af træ

Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

Davinde Savværk A/S der ligger på Fyn, er en familieejet virksomhed, som blev etableret i Davinde for 93 år siden. I 1941 blev virksomheden overtaget af Helge Mikkelsen, for i midten af 40’erne at blive flyttet til den nuværende placering i udkanten af Davinde, med søer og smuk natur som nærmeste naboer.

Virksomheden er et løvtræssavværk, hvor hovedvægten er lagt på bøgetræ, der købes på Fyn og i den sydlige del af Jylland. Herudover forarbejdes også eg, ask, kirsebær og ahorn.

Dampbøjning siden 1935
Davinde Savværk beskæftiger ca. 55 personer , som hver dag er med til at sikre, at virksomheden kan levere et kvalitetsprodukt.

Planker opskæres efter endt ovntørring - i en af virksomhedens i alt 18 tørreovne - i rette emner, efter de specifikationer som den enkelte kunde ønsker.

Halvdelen af savværkets produktion går videre til høvleriet, hvor der forefindes en omfattende maskinpark, bestående af blandt andet kehlemaskiner og dobbelttappere. Efter kehling af emnerne er der også mulighed for bearbejdning i gennemløb. Her foretages diverse forarbejdninger efter kundens ønsker, til profiler, udfræsninger, boring af huller, faconsavede emner m.m.

Davinde Savværk råder over 2 CNC overfræsere, nemlig en 3 og en 5 akset der anvendes til plade og massivtræsforarbejdning, ligesom der foretages en del lønarbejde for andre træforarbejdende virksomheder.

Sidste skud på stammen er anskaffelse af et vakuumtørreanlæg der med sin teknik gør at bøgetræ fastholder sin lyse farve. Herudover giver det store fordele for kunderne, idet der er tale om et hurtigt gennemløb i tørreorocessen.

Siden 1935 har savværket haft en specialproduktion af dampbøjede emner i massivtræ i én- og tovejs retninger. Inden for de seneste år har virksomheden udviddet dette program til også at omfatte tredimentionel bøjning.

Det er hele denne teknik, der igennem alle disse år har gjort Davinde Savværk til en af de førende virksomheder i Danmark, der behersker denne forarbejdningsteknik.

Ordreproduktion
Davinde Savværk har løbende et lager på ca. 1.200 kubikmeter ovntørrede planker på lager, der føres i 9 forskellige standardtykkelser, samt i 4 forskellige kvaliteter. Herudover råder virksomheden over et lager på ca. 500 kubikmeter ovntørrede og opskårede firkantede emner i forskellige kvaliteter.

Savværket er en ordreproducerende virksomhed, med hovedvægten af produktion af emner til møbelindustrien i Skandinavien, men virksomheden har også leverancer til andre lande såvel i som uden for Europa.
Virksomheden deltager ofte i produktudviklingen og prototypefremstillingen af nogle af de fremmeligste design-møbler der udvikles rundt på de danske og udenlandske tegnestuer og virksomheder.

CO2-neutral virksomhed
Davinde Savværk arbejder i høj grad på at være en grøn og miljøvenlig virksomhed. Dette kommer blandt andet til udtryk ved, at virksomheden anvender egen produktion af savsmuld og træspåner til henholdsvis opvarmning af fabriks- og administrationslokaler og til tørreovnene samt til dampning af planker. Herudover har virksomheden egen produktion af elektricitet inden for vindenergi.

Såvel træet som vindenergien er CO2-neutrale energikilder, hvorved Davinde Savværk total set må betragtes som en CO2-neutral virksomhed.

Al øvrig affald fra opskæringen sælges som flis eller brænde, så der er intet, der går til spilde i Davinde.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11