23948sdkhjf

0805: Reducering af omstillingstiden fra op til tre timer til nu halvandet minut hos Bodilsen A/S

Artikel i Træ og Industri August 2005
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

På Bodilsen A/S, BF4, i Hodsager, der producerer låger til koncernens mange møbeltyper, er omstillingstiden blevet formindsket – ganske betragteligt endda. Det har givet langt mere effektiv produktionstid og har fjernet en ellers kendt flaskehals i produktionen – nemlig boremaskinen. For Bodilsen blev løsningen en Morbidelli CNC-boremaskine leveret af LINDLARSEN.

”På vores gamle boremaskine kunne en omstilling af boremaskinen tage 1-3 ja nogle gange op til 4 timer af et skift, og så kan man jo selv regne ud, hvor lidt produktionstid, der var tilbage”, fortæller Bjarne Jacobsen, fabrikschef på Bodilsen i Hodsager. Det betød, at bl.a. fabrikkens dobbelttapper ofte måtte holde stille, fordi boremaskinen ikke kunne køre i samme tempo som resten af produktionen. ”I det hele taget forhindrede den gamle boremaskine os i at holde et godt flow gennem hele produktionsapparatet, den var en rigtig flaskehals for os”, siger Jens Poulsen, vedligeholdelseschef.

På den baggrund begyndte Bodilsen A/S at undersøge, hvordan man kunne løse problemerne med, at boremaskinen dannede flaskehals og hvilken maskinløsning, det krævede. Valget faldt på en Morbidelli Author 912 CNC-boremaskine, og med den er der ingen maskiner, der må vente på, at boremaskinen stilles om.

”Vi er gået fra en omstillingstid på de her 1-3 timer til blot 1½ minut. Maskinen er meget nem at betjene, og med de individuelt styrede borespindler, er det ingen sag at stille om til nye borebilleder. Selv operatører, som ikke kender til styringen har haft meget nemt ved at komme ind i det”, fortæller Jens Poulsen og Bjarne Jacobsen.

Maskinløsningen består af en automatisk ilægger fra Mahros, der som Morbidelli er en del af SCM Group. Ilæggeren trækker selv en palle med emner ind og lægger emnerne enkeltvist over på indfødningsbåndet til boremaskinen. Selve boremaskinen er udstyret med 168 individuelle bor og kan derfor bearbejde to låger (emner) samtidig.

Programmering af de forskellige borebilleder er en nem proces. Operatøren skal tegne borebilledet af emnet på styringens skærm og angive hvilke bor, der sidder i spindlerne. Herefter beregner maskinen selv, hvordan boringen skal udføres så effektivt som muligt, fx kan horisontale og vertikale boringer udføres samtidigt. Indtastede programmer kan naturligvis gemmes og genbruges.

Efter boring skubbes emnerne ud på en afstabler, som stakker lågerne på paller i præcise stakke, så de umiddelbart er klar til kantlakering.

Investeringen i boremaskinen fra Morbidelli har også betydet besparelser i lønomkostninger. Hvor Bodilsen førhen havde boremaskine og dobbelttapper kørende i 3 skift med 3 mand på hvert skift, har udskiftningen betydet, at man nu kun har brug for to mand og samtidigt har sparet 1-1½ skift på dobbelttapperen.

Bodilsen A/S har, udover maskinen i Hodsager, også investeret i en Morbidelli CNC-boremaskine til sin fabrik BF8 i Oddense ved Spøttrup. Her har man valgt en Author 924, som har yderligere to borehoveder. Også denne maskine udtrykker man stor tilfredshed med.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078