23948sdkhjf

0805: Nu skulle det være - CE-mærkning af vinduer

Artikel i Træ og Industri August 2005
Tekst Chefkonsulent Per Friis Mortensen Teknologisk Institut, Byggekomponenter

Efter i mange år at have ventet på produktstandarden for vinduer og yderdøre prEN 14351-1, ser det nu ud til at den er tæt på. Grundene til forsinkelserne har været mange, men nu ser det ud til, at de sidste forhindringer for udsendelse til formel afstemning er ryddet af vejen.

På et møde i Bruxelles den 28. juni i år mellem repræsentanter fra CEN, den involverede tekniske komite, relevante interesseorganisationer og gruppen af notificerede organer blev efterfølgende tidsplan fastlagt:

August 2005: prEN 14351-1 sendes til formel afstemning . Der kan ikke CE-mærkes

Oktober 2005: Afstemning slut. Der kan ikke CE-mærkes

December 2005: Standarden offentliggøres. Der kan/må ikke CE-mærkes

September 2006: Sameksistensperioden starter. CE-mærkning er frivillig

September 2007* (2008): Sameksistensperioden slut. CE-mærkning er obligatorisk

I det danske standardiseringsudvalg, der arbejder med vinduer og døre, er der enighed om at Danmark, ved den formelle afstemning, stemmer ja til produktstandarden prEN 14351-1. Muligheden for et nej består, selvom alle lande repræsenteret ved den ansvarlige Tekniske Komités møde i maj meddelte, at de ville stemme ja.

For at imødegå eventuelle kapacitetsproblemer / kødannelser, med mulige prisstigninger til følge, er der mulighed for at sameksistensperioden øges med yderligere 12 måneder, dette vides ikke med sikkerhed på nuværende tidspunkt.

Hvad er det nye?
• Alle producenter skal have gennemført typetest(s) af et eller flere af produkterne i produktprogrammet.
• Alle producenter skal have etableret et produktionskontrolsystem (FPC).

For de virksomheder der i dag er tilsluttet DVC betyder kravet til et produktionskontrolsystem ingen ændringer, i det kravene i DVC normalt vil være dækkende.

Det store spørgsmål for den enkelte virksomhed er hvad og hvor meget skal typeprøves? Det er ikke muligt at svare entydigt på dette spørgsmål, men der kan angives følgende retningslinier:
• Hele klassifikationssystemet er bygget op på, at det er dårligste resultat, der giver klassifikationen.
• Hvis virksomheden vælger det i alle henseender svageste vindue, er det nok at typeprøve dette ene vindue
• Hvis virksomheden vælger den i alle henseender svageste dør, er det nok at typeprøve denne ene dør
• Hvis det typeprøvede vindue er udadgående kan det blive nødvendigt at typeprøve et indadgående vindue
• Hvis det typeprøvede vindue er et almindeligt trævindue dækker typeprøvningen ikke per automatik et træ-alu vindue

Ved at typeprøve det svageste produkt kan producenten med god samvittighed CE-mærke alle øvrige produkter i produktfamilien med den/de klassifikationer det svage produkt har opnået. Om dette så i alle situationer er optimalt for producenten, er et spørgsmål den enkelte producent selv må afgøre. Det er således et samvittigshedsspørgsmål hos den enkelte producent, samt et spørgsmål om, hvad markedet forlanger.

Det er værd at bemærke at den enkelte producent skriver under på, at det CE-mærkede produkt er mindst lige så godt, som det typeprøvede.

Der er fra statens side ikke etableret et kontrolorgan, der skal sikre, at der er overensstemmelse mellem de faktisk opnåede prøvningsresultater og det på CE-mærket oplyste, dog har Erhvervs- og Boligstyrelsen beføjelse til at kræve den dokumentation, der ligger til grund for CE-mærket, fremlagt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.066