23948sdkhjf

LEDER: Vi skal udvikle det unikke!

Artikel i Træ og Industri Juni 2005

0605 LEDER: Vi skal udvikle det unikke!

Det er egentligt ret enkelt og ligetil - Danmark skal udvikle "det unikke". Det er det enkle og velmente råd, som fremsættes fra flere sider.

Baggrunden for rådet om at udvikle det unikke er overvejelser om, hvad Danmark skal leve af i fremtiden, og hvordan vi tackler udfordringerne, der kommer med den stigende globalisering og det stigende internationale pres.

Mange vil sige "OK - og hvordan gør vi så lige det"? Det er anvisningerne på, hvordan vi udvikler det unikke, der mangler bud på!

Vi kan være enige i analyserne og beskrivelserne af eksempelvis den danske træ- og møbelindustris situation, mulighederne og anbefalingerne - "skab det unikke". Men er vi nu også sikre på, at vi kan skabe det unikke, og så skal det nok gå?

Jeg kan være meget enig i, at vi tidligere har udkonkurreret mange på den nationale og internationale arena ved at producere og udnytte kvalificerede designere og skabe innovative løsninger, men kan det blive ved?

Baggrunden for rådet om, at vi skal bare udvikle det unikke - og det kan vi godt for vi har alle forudsætningerne for at skabe det unikke - er, at i Danmark har vi alle forudsætningerne for at være mere kreative og mere innovative end andre folkeslag.

Det er forkert at tro, at danskerne er klogere, mere intelligente, mere innovative eller mere kreative end andre folkeslag - hvorfor skulle vi også være det?

Men danskerne og den danske træ- og møbelindustri har for mig at se nogle fordele, som ikke er udnyttet fuldt ud - endnu!

Den danske træ- og møbelindustri er ihvertfald med udenlandske øjne til at overskue. Efter statistikkerne er der ca. 31.000 direkte beskæftigede. Det er ca. det halve af antal beskæftigede i Københavns kommune og noget mindre end antallet af direkte ansatte ved EU.

De ansatte og lederne i den danske træ- og møbelindustri har en fælles kulturel baggrund og en lang tradition for at samarbejde og skabe løsninger uden at skabe store klasseforskelle.

Globaliseringen er derfor mere end en udflytning af arbejdspladser til Kina og Indien. Det drejer sig ikke blot om mit job og min fremtid, det drejer sig også om mine kollegers og venners job i træ- og møbelindustrien, og så drejer det sig om muligheder. Globaliseringen åbner for helt nye markeder og skaber helt nye muligheder - også for den danske træ- og møbelindustri.

Dét, vi kan gøre, ud over at tænke hurtigt og nyt, er at skabe sammenhæng mellem eksempelvis industrien, uddannnelses-institutionerne og det politiske miljø.

Jamen, er da der ikke det? vil nogen spørge. Nej, det er der ikke. Vi lever nærmest i hver vores verden - i virksomhederne, på skolerne, i ministerierne, i fagbevægelsen med videre. Jamen, vi har da kontakt til hinanden. Ja, bevares men vi har ingen overordnet koordination endsige målsætning eller vision for den danske træ- og møbelindustri. Vi har efter min mening hver vores hverdag og hver vores dagsorden.

Uanset om man er enig i ovennævnte synspunkt eller ej, kan vi så ikke blive enige om, at vi kan gøre det bedre?

Efter min mening er sammenhæng og tæt dynamisk samarbejde mellem alle aktørerne i træ- og møbelindustrien vejen til at skabe det unikke. Det vil jeg gerne være med til - og få vækstrater, der siger "spar to" til dem, vi kender i dag.

Bestyrelsesformand
Henrik Thorlacius-Ussing
Træets Arbejdsgiverforening

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189