23948sdkhjf

Hellere ondt i ryggen end i øjnene

Designer Henrik Hvid Hansen fra Bent Hansen A/S får ondt i hjertet, når han ser en ubrugt Wegner-stol, og så har han engang designet et møbel ud fra TV-Avisens logo.
Henrik Hvid Hansen elsker møbler og design. Det kræver kun få minutters samtale med manden, der er tredje generation i møbelfirmaet Bent Hansen A/S, at forstå, at han er havnet på helt rette hylde som designer i firmaet, der har til huse i Vejgaard i den sydøstlige del af Aalborg.

- Jeg drømte også om at blive arkitekt, men i skolen sad jeg mest og kiggede ud af vinduet, så det kom egentlig til at give sig selv, at jeg kom ind hernede. Jeg er kommet her, siden jeg var bette, og jeg elskede at gå her, tage et stykke stof og skyde det fast på ting. Så jeg har altid været fascineret af det med, at man formgiver ting, siger han selv om starten i den virksomhed, som farfar Svend Hansen grundlagde i 1947 med ompolstring og restaurering af gamle møbler som fokuspunkter.

Kan ikke købe sig til 40 års slid
I 1966 blev virksomheden overtaget af Henriks far, Bent Hansen, som hurtigt udvidede forretningsområdet til også at omfatte entrepriser med individuel fremstilling af interiør til restauranter, hoteller og skibe. Henrik Hvid Hansen selv kom i lære i virksomheden i 1983, og for otte år siden overtog han så familieforetagendet fra sin fader efter et glidende generationsskifte over en treårig periode.

Han kalder nutidens Bent Hansen A/S – der for tiden beskæftiger 12 medarbejdere – for en progressiv virksomhed, som i dag henter langt størstedelen af sin omsætning på møbeldesign med Henrik Hvid Hansen selv som chefarkitekt. Men hvad er så godt design set gennem øjnene på tredje generation i en velrenommeret møbelvirksomhed?

- Godt design er efter min mening, at man kan se ærligheden i det. Det er helt nøgent, og det skal have personlighed. Jeg har det sådan med møbler, at jeg hellere vil have ondt i ryggen end i øjnene. Men det skal også være funktionelt og brugbart. Noget af det, der skærer mest i mit hjerte, er at se sådan en Wegner-stol fra 1950’erne, der ikke må bruges. Brug den dog, så bliver den kun endnu mere smuk, opfordrer Henrik Hvid Hansen, før han uddyber:

- Ting skal ikke splittes ad, men de skal bruges. Patina er kun med til at give tingene liv. Når jeg ser, at Ægget fra Arne Jacobsen med vegetallæder, der bærer præg af mange års brug, koster mere end en nyere stol, så fryder det mig. Det viser, at lige meget hvor mange penge, man byder, så kan man ikke bare købe sig til det liv, som 40 års brug giver møblerne.

TV-Avisens logo blev til en stol
Der behøver dog ikke stå Hans Wegner eller Arne Jacobsen på et møbel, for at Henrik Hvid Hansen tænder på det. I privaten prydes Henrik Hvid Hansens stue af en stor, mexicansk hængekøje, som tjener flere forskellige formål.

- Den er herlig at ligge i, børnene elsker den, og når den ikke er i brug, så hænger den stadig og pynter, konstaterer Henrik Hvid Hansen, som også nævner et særligt bælte, der er udviklet af den schweiziske virksomhed Vitra, og som hjælper folk til at sidde behageligt uden brug af en egentlig stol efter inspiration fra Ayoreo-indianerne.

Den slags skæve historier giver inspiration til Henrik Hvid Hansen, som også kan bruge hustruen Mie Hedeman Mortensen til at spare med, da hun både er designer, indretningsarkitekt og indehaver af designbutikken Kalejdoskop i det centrale Aalborg. Men egentlig suger Henrik Hvid Hansen gode idéer til sig overalt, hvor han kommer frem. Det gælder besøg på messer, kunstudstillinger eller sågar tv’ets nyhedsudsendelser.

- For flere år siden sad jeg og så TV-Avisen, da jeg kom til at lægge mærke til logoet. Så begyndte jeg at tegne nogle streger på det, og det førte faktisk til en stol, som ligner logoet set fra siden. Det er ikke noget, jeg påtvinger min hjerne, sådan har det bare altid været.

Kontoret stjæler tiden fra design
Mens Henrik Hvid Hansen selv brugte en stor del af barndommen i familievirksomhedens lokaler i Vejgaard, har han endnu ikke mærket samme interesse for møbeldesign fra sin egen børneflok, der omfatter to drenge og en pige.

- Mine børn er 3, 7 og 14 år, men der har ikke rigtigt været noget tegn på interesse fra dem i forhold til at komme ind i virksomheden. Jeg har heller aldrig presset på for det, for jeg har ingen præferencer i forhold til, at de skal overtage virksomheden. Det er en familievirksomhed, som min farfar grundlagde, men i forhold til mine børn er der ikke overdrevne familiefølelser i det, fastslår Henrik Hvid Hansen, som af samme grund har ladet firmaets sælger, Kasper L. Andersen, købe sig ind i firmaet løbende over de seneste fire år.

Medejerskabet skal skabe synergi i Bent Hansen A/S, ligesom det er Henrik Hvid Hansens holdning, at det styrker virksomheden, at ejerskabet deles med andre end ham selv. For egentlig ville Henrik Hvid Hansen hellere bruge mindre tid på papirarbejde og mere tid på passionen for møbeldesign.

- Jeg bruger nok for meget tid på kontoret i forhold til, hvad jeg gerne selv ville, men bottom line er også, at der skal penge i kassen og være styr på det administrative, konstaterer han.

Tandbørster næppe en fremtidig satsning
Resultatet er da også, at Bent Hansen A/S hviler på et økonomisk fornuftigt fundament, og Henrik Hvid Hansen forventer, at han om 10 år fortsat er beskæftiget i familievirksomheden, som til den tid gerne må have udvidet porteføljen af produkter samt øget eksporten yderligere til andre markeder end de skandinaviske.

- Vi vil gerne blive ved med at være en progressiv virksomhed, der kommer med nyheder. Det står ikke skrevet nogen steder, at vi udelukkende skal lave lænestole, så måske vi engang lancerer en serie af tandbørster eller senge? Det er ikke til at sige, selv om der ikke er planer om det i øjeblikket, siger Henrik Hvid Hansen, og lyder kortvarigt som en mand, der seriøst overvejer designmulighederne i at udvide produktsortimentet.

Blå Bog: Henrik Hvid Hansen
Født 12. maj 1966
Uddannet møbelpolstrer
Gift med Mie, som han har børnene Adrian, Smilla og Nikolaj med

Artiklen er en del af temaet Portræt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079