23948sdkhjf

Vinduesproduktion med møbelkvalitet

Et vindue er ikke længere bare en bygningsdel. Det er også en del af det interiør i huset, hvor der stilles samme krav til kvalitet og design som ved møbler. Derfor bliver der hos langt de fleste vinduesproducenter brugt store ressourcer på at opnå perfekte overflader ved hjælp af bedre råtræ og reparationer med pudsning til følge.
Kilde: Træ og Industri, februar 2005.
Tekst: Kaj Hansen, Træ og Industri.

Et vindue er ikke længere bare en bygningsdel. Det er også en del af det interiør i huset, hvor der stilles samme krav til kvalitet og design som ved møbler. Derfor bliver der hos langt de fleste vinduesproducenter brugt store ressourcer på at opnå perfekte overflader ved hjælp af bedre råtræ og reparationer med pudsning til følge. Ulempen er, at dette er forbundet med øgede produktionsomkostninger. Mange producenter er desuden gået over til ren flow coating og dermed en ren vandbaseret overfladebehandling, hvilket har betydet mere trærejsning på træprofilerne og dermed større krav til værktøj og maskiner.

Optimer høvleprocessen og undgå pudsning
Reparationer kan naturligvis aldrig helt undgås, men generelt hører pudsning ikke hjemme i en vinduesproduktion. Behovet for pudsning opstår, når værktøjs- og maskinløsningen ikke er optimal. Med fokus på optimering af høvleprocessen har Junget imidlertid udviklet og sammensat et koncept bestående af Leitz værktøj og en Weinig kehlemaskine, hvormed behovet for efterpudsning elimineres. En løsning, som er leveret med særdeles fine resultater til flere danske vinduesproducenter.

Undgå oprifter med det rigtige værktøj
Med Leitz vinduesværktøj såsom ProfilCut eller ProFix kan man med en høj præcision i værktøjskroppen – sammenholdt med plattens helt specielle fremstillingsproces og tolerance – opnå et skæreresultat på rundinger, flader og især omkring knaster, som er fuldstændig glat og fri for oprifter. Af billederne ses forskellen på et normalt skærende værktøj og Leitz værktøj monteret på en Weinig kehlemaskine.

Optimer fremføringshastigheden
En forudsætning for, at et præcisionsværktøj skærer perfekt, er, at maskinen, det monteres på, er af en god kvalitet. Det vil sige, at maskinen har en stabil maskinkonstruktion i støbegods, den rigtige spindelkombination til opgaven, fokus på forprofilering, et præcist tryk på emnet under bearbejdning samt en jævn emnefremføring ved minimum 8000 spindelomdr./min. Dette sikrer en uovertruffen overfladekvalitet uden pudsning.

Nedbring omstillingstiden
Udstyres maskinen med Weinigs software Logocom, hvor alle indstillinger på såvel spindler som trykfod foroven og på sidespindler er programmeret, kan maskinen omstilles fra én opstilling til en anden med mange værktøjer på ganske få minutter. Omstillingen kan udføres enten via manuel indstilling af spindlerne eller med det nye system, hvor automatisk indstilling eller manuel bevægelse er kombineret i én og samme opbygning.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063