23948sdkhjf

0105 TA: TA´s Designklub besøger Carl Hansen & Søn A/S

Artikel i Træ og Industri Januar 2005
60 medlemmer af Træets Arbeds giver forenings (TA) Designklub havde torsdag den 2. december valgt at deltage i designklubbens arrangement hos Carl Hansen & Søn i Aarup på det smukke Sydfyn. Mødet var denne gang delt op på to lokationer. Første del var besøg hos Carl Hansen & Søn Møbelfabrik A/S. Anden del var en præsentation af det virtuelle mødeforum DI-net og designkonkurrence, var henlagt til den hyggelige Aarup Kro.

Besøg på møbelvirksomheden Carl Hansen & Søn
Virksomheden producerer primært møbler af Hans J. Wegner. Carl Hansen & Søn har igennem de sidste par år foretaget store investeringer i nye flotte og moderne produktionsfaciliteter.

Virksomheden byggede for to år siden en ny og moderne fabrik. Målet med at bygge den nye fabrik har primært været visionen om at kunne øge produktionen ved hjælp af en høj grad af automatisering. Og imponerende var det også, at se Wegners Y-stol blive produceret på et moderne produktionsudstyr. Nu har Wegner jo aldrig været kendt for at designe møbler med lige linier og firkanter, så det må have været lidt af en opgave for maskinleverandøren at programmere robotterne til de bløde linier og former.

Efter det spændende besøg hos Carl Hansen & Søn gik turen til den hyggelige Aarup kro.

Historien bag Carl Hansen & Søn
Carl Hansen & Søns adm. direktør Knud Erik Hansen startede mødet på Aarup kro med at fortælle den spændende historie om det mangeårige tætte samarbejde mellem Carl Hansen og Hans J. Wegner. Det gode og tætte samarbejde fortsætter, men nu med den næste generation ved roret. Det er nu datteren af Hans J. Wegner, Mariane Wegner som har alle rettighederne til Wegners tegninger.

Det klassiske Wegner design er stadig meget efterspurgt – ja det har måske aldrig været mere efterspurgt og populært, end det er i dag. Især Japan og USA har fået øje på det smukke klassiske design. Carl Hansen & Søn har således i dag 15 medarbejdere i Japan og 4 medarbejder i USA, som er beskæftiget med salg primært af Wegner. Der er trods fremgangen på de nye markeder også stadig fokus på det tyske marked og det hjemlige marked.

Virksomheden fik sidste år den store ære at blive valgt som leverandør på stole og borde på Museum of Modern Art MOMA) i New York. Virksomhedens borde bliver produceret hos Tranekær på Langeland, som Carl Hansen & Søn i dag ejer. Tranekær arbejder sammen med mange forskellige designere. Især samarbejdes der meget med designeren Kristine Strand.

Præsentation af det elektroniske netværk DI-net
I formålsparagraffen for TA’s Designklub står der bl.a., at designklubben skal igangsætte aktiviteter, som kan skabe rammerne for, at designere og producenter af træ- og møbelprodukter kan komme i dialog med hinanden, og at designklubben vil benytte såvel personlige samt elektroniske kommunikations- og dialogformer.

For at opfylde det formål vil designklubben nu blive oprettet i det virtuelle mødeforum DI-net, som er et elektronisk netværk, som DI bruger på langt over 100 faglige netværk. DI-nettet for TA’s Designklub vil bl.a. indeholde medlemsliste, kalender, diskussionsforum, dokumenter og opslagstavle.

Medlemslisten vil udover de almindelige informationer også have mulighed for at indeholde oplysninger om den enkelte producents eller designers produkter og referencer. Alle brugere af DI-net skal have en særlig adgangskode, som vil blive udsendt på mail til alle medlemmer af designklubben i starten af det nye år.

Designkonkurrence
Oplægget til reglerne for den første designkonkurrence i designklubbens historie blev præsenteret. Reglerne var endnu ikke fastlagt, så der var endnu mulighed for at indarbejde evt. ønsker i konkurrencereglerne.

Oplæget gav anledning til en god og konstruktiv diskussion omkring udkastet til regler for konkurrencen. Enkelte mente, at udkastet var for uambitiøst, og at førstepræmien på 50.000 kr. skulle være større, hvis de mere etablerede designere og arkitekter skulle deltage. Andre mente også, at det var urimeligt, hvis deltagerne selv skulle betale for at få udarbejdet prototyper.

De fleste fremmødte var dog enige om, at det var et godt initiativ, som TA’s Designklub havde taget, og at det måtte være op til den enkelte, om man ønskede at deltage på de forligende konkurrenceregler eller ej. TA har dog fundet anledning til at ændre på reglerne, således at TA nu forpligter sig til at finde samarbejdspartnere til de designløsninger, som der skal laves prototyper på.

Det var dejligt at se, at én af de meget positive unge designere efter mødet blev kontaktet af en af TA’s medlemsvirksomheder med følgende bemærkning »Jeg kan godt lide din positive tilgang til konkurrencen, så hvis du kommer med i finalen og skal have produceret en prototype, så ringer du bare til mig, så klarer vi den«, hvorefter et visitkort hurtigt skiftede hænder.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065