23948sdkhjf

0504: Effektiv udsugning fra kehlemaskiner

Artikel i Træ og Industri!

0504: Effetiv udsugning fra kehlemaskiner

- Projekt for udvikling af nye sugeskærme forelægges på temamøder

Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

Korsbæk & Partnere, Rådgivende ingeniørfirma har i samarbejde med ventilationsfirmaet Prima-vent A/S og listefabrikken BE Profiler A/S gennemført et udviklingsprojekt som er finansieret af ELFOR. Projektet viser at udsugningen fra kehlemaskiner kan effektiviseres markant samtidig med at den udsugede luftmængde reduceres med ca. 40%.

Der er et stort uudnyttet potentiale for forbedringer af sugeskærme på spåntagende maskiner i træ- og møbelindustrien. Nærværende projekt har kun fokuseret på kehlemaskiner, men resultaterne fra projektet kan overføres til andre maskintyper med roterende værktøjer.

Baggrund
Erfaringer fra projektet viser at kehlemaskinernes sugeskærme ikke er optimeret med hensyn til effektiv udsugning af spåner fra processen. Sugeskærmene er ofte udført som kasseformede afskærmninger med store åbne arealer. Derved bliver gribehastigheden omkring værktøjet meget lav og en stor del af spånerne lander på gulvet omkring maskinen – eller giver trykmærker på træet.

Endvidere er den interne rørføring i maskinerne ofte udført med flexslanger, hvilket medfører øget tryktab i maskinen og dermed øget elforbrug.

Ældre kehlemaskiner har typisk en udsuget luftmængde på ca. 7.000 m³/h mens nyere kehlemaskiner har noget højere udsugede luftmængder på typisk 10.000 m³/h. Eludgiften til driften af ventilatorer i forbindelse med spånudsugningen udgør typisk 6-10 kr. pr. time, hvilket løber op i en årlig eludgift i størrelsesordnen 20.000 – 35.000 kr. pr. år ved to holddrift, for én maskine.

Udviklingsprojektet havde til formål at udvikle nye sugeskærme på en almindelig kehlemaskine og dokumentere hvor meget den udsugede luftmængde kunne reduceres samtidig med at effektiviteten skulle forøges (mindre mængde spåner som ikke udsuges).

Resultat af projektet
Sugeskærmene er blevet tilpasset til værktøjet og bearbejdningsprocessen. Ved udformningen af sugeskærme er der lagt stor vægt på at reducere arealer indvendigt i skærmene, og samtidig øge lufthastigheden hvor spånerne genereres. Prototypen for en ældre kehlemaskine, med nye effektive sugeskærme viser følgende hovedresultater:

- Den udsugede luftmængde er reduceret med 40%
- Spånmængden som ikke suges ud er reduceret med 60%
- Tryktabet over sugeskærme er reduceret med 10%

Alt i alt viser prototypen at det er muligt at reducere elforbruget (og varmeforbruget til opvarmning af erstatningsluft) med godt 40% samtidig med at spånudslippet er reduceret med 60%. Det er projektgruppens opfattelse at resultaterne for kehlemaskiner kan gøres endnu bedre ved yderligere udvikling af sugeskærme.

Fordele ved anvendelse af nye sugeskærme
Ved anvendelse af nye sugeskærme opnås der en række fordele:

- Reduceret behov for udsugning
- Reduceret behov for udbygning af spånsugningsanlæg
- Mindre el- og varmeforbrug
- Mindre støv og spåner fra maskinen til omgivelser

Investeringen til nye sugeskærme er begrænset, og kan i mange tilfælde gennemføres med en lille økonomisk indsats.

Hvem kan anvende nye sugeskærme?
Alle danske træ- og møbelindustrier kan anvende projektets resultater på egne kehlemaskiner og øvrige maskiner med roterende værktøjer.

Der er række enkle forhold som man skal være opmærksom på for, at reducere den udsugede luftmængde og samtidig forbedre effektiviteten af udsugede spåner:

- Sugeskærmen skal passe til værktøjet og processen
- Spånafkastet fra værktøjet skal udnyttes
- Undgå flexslanger så vidt det er muligt
- Sund fornuft...

Yderligere information
I forlængelse med projektet afholdes 2 temamøder med gratis deltagelse.
Torsdage den 3. juni kl. 13-15 og torsdag den 10. juni kl. 13-15 hos:
BE Profiler A/S, Sylbækvej 10, 8230 Åbyhøj

Tilmelding til temamøderne kan ske ved henvendelse til (først til mølle princip):
Korsbæk & Partnere, Rådgivende ingeniørfirma KS
Kontaktperson: Cecilie Sørensen
E-mail: cs@korsbaek.dk
Tlf. 75 94 37 01
Fax: 75 94 31 19

Ved tilmelding bedes følgende oplyst: navn, firma, telefonnummer samt antal af deltagere.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063