23948sdkhjf

0104 Tema: Nogle vinduer er gode for tyven - andre bedst for husejeren

Temaartikel om vinduer, døre og facadebeklædning fra Træ og Industri - Januar 2004

0104 Tema:Nogle vinduer er gode for tyven – andre bedst for husejeren

Tekst: Kaj Hansen Træ og Industri

- En husejer var heldig at have indbrudshæmmende vinduer, så tyven måtte opgive at bryde vinduerne op - desværre var døren ikke sikret

En husejer oplevede det modsatte af ”held i uheld”. Michael Nielsen fra Blåvand fik i foråret bygget en ny bygning til sin virksomhed, og allerede her i starten af efteråret var der indbrud i virksomheden.

Michael Nielsen havde heldigvis valgt at få indbrudshæmmende vinduer i hele bygningen, og selvom tyvene havde forsøgt at komme ind gennem flere vinduer, måtte de give op. Uheldigvis var det let at brække døren op for tyvene, som derfor alligevel kunne bryde ind.

- Da vi kom næste morgen, kunne vi med det samme se, at der havde været indbrud. Det var meget ubehageligt. Vi kunne glæde os over, at tyven ikke kunne komme ind gennem vinduerne, men det var ærgerligt, at døren ikke også var sikret, siger Michael Nielsen, der bl.a. fik stjålet penge og et kamera ved indbruddet.

Husejere bør stille krav
Der sker næsten 300 indbrud om dagen i Danmark, så man kan ikke være sikker på at kunne stoppe indbrudstyvene helt, men som husejer kan man selv gøre en del, som sagen fra Blåvand viser.

Vi ved, at indbrudstyve helst ikke vil smadre ruderne, fordi det larmer og øger risikoen for at blive opdaget. Derfor foretrækker indbrudstyvene vinduer, hvor de kan fjerne ruden eller brække vinduet op, siger civilingeniør Britta Hougaard, som arbejder med vinduernes sikkerhed hos VELFAC, der er Danmarks største producent af facadevinduer.

Når man bygger om eller bygger nyt, bør man sikre sig, at det bliver så svært som muligt for tyvene. Derfor skal man tale med fagfolk, om hvordan huset bedst sikres mod indbrud. Man kan også søge hjælp på Internettet - f.eks. på http://www.stopindbrud.dk , der er et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og Forsikring og Pension, siger Britta Hougaard.

Nyt beslag testet i England
VELFAC har gennem flere år produceret vinduer, der er indbrudshæmmende. Vinduerne har indvendige glaslister, så indbrudstyven ikke kan fjerne dem og tage ruden ud. En række af vinduerne har også forstærkede beslag, der er med til at få tyven til at give op.

- Vi har nu videreudviklet beslaget, så det fremover bliver endnu sværere for tyvene at bryde ind. Det nye beslag er lavet, så det er let at åbne og lukke vinduet, men i det øjeblik man forsøger at brække vinduet op, går rammen i yderligere spænd med karmen – og desto mere man forsøger at brække, desto mere sidder rammen fast, siger Britta Hougaard og slutter:

- Vi har fået vinduer og beslag testet og godkendt på et særligt institut i England. I England er der nemlig meget skrappe krav til vinduernes sikkerhed. I Danmark er der kun de krav, som husejerne selv stiller.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064