23948sdkhjf

To 100-års hændelser i træk for trælastdistributør

– Vi fløj højt i første halvår og styrtdykkede i andet halvår – vi nåede lige at rette op og ramme landingsbanen.

Sådan beskriver Henrik M. Skou, medejer hos Thorlund Skou A/S, det 2022, den Bjerringbro-baserede trælastdistributør netop har offentliggjort årsregnskabet for. Det er således ingen overraskelse, at årets nøgletal har taget et dyk efter et 2021, hvor godt fyldte lagre i kombination med de voldsomt stigende priser resulterede i en resultattredobling.

Bedre end forventet

Ikke desto mindre er årets overskud på 44,7 mio. kr. før skat højere end forventet og kategoriseres som tilfredsstillende af ejerne, der igen har måttet holde sig på stikkerne for at følge med markedets store udsving.

– Som i 2021 må vi konstatere, at der er tale om en 100-års hændelse primært på baggrund af ekstreme prisudsving. Vi forventede en normalisering af priserne i andet halvår og det fik vi og mere til. Ved årsskiftet 2023 var prisen på specielt konstruktionstræ på sit laveste niveau i rigtig mange år, udtaler Henrik M. Skou i en pressemeddelelse.

THORLUND SKOU A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 72,99 102,56
Resultat af primær drift 44,75 71,54
Resultat før skat 44,71 71,55
Årets resultat 34,77 55,75
Balancestatus 129,33 138,03
Egenkapital 108,37 104,89
Gns. antal ansatte 35 38
Kilde: CVR

Medejeren noterer sig, at alle virksomhedens datterselskaber igennem året bidrog positivt, og han fremhæver såvel eksportsalget som det danske projektsalg, der også i andet halvår holdt farten. Ikke desto mindre faldt omsætningen i Danmark ifølge Henrik M. Skou med hele 125 mio. kr. alene i andet halvår, ligesom de faldende priser har haft indvirkning på årets resultat.

– Med til historien hører, at det er første gang, vi har måtte nedskrive resultatet med ikke realiserede tab på kontrakter og lagerbeholdning på cirka 6 millioner kroner eller cirka 15 procent af lagerværdien, fortæller han.

Forventer fortsat fald

Hvor 2022 altså endte i en nedadgående formkurve for Thorlund Skou, er indeværende år ifølge Henrik M. Skou startet bedre end ventet. Ikke desto mindre er forventningen et reduceret aktivitetsniveau, blandt andet fordi lagrene i handelsleddet fortsat er fyldt godt op, og skønt aktiviteten for nuværende er bedre end ventet, er niveauet ifølge medejeren væsentligt lavere end det foregående års.

Ikke desto mindre er der fortsat en stærk tro på fremtiden i Bjerringbro.

– Markedet for trælast har heldigvis vinden i ryggen når vi taler om seriøst klima og bæredygtighed i byggeriet. Skærpede krav om minimering af CO2 udslip fra byggeri vil ændre byggetraditioner. Træ er der nok af og med de nuværende lave prisniveauer specielt på svenske trælastvarer vil træ fortsætte med at øge markedsandelen overfor alternative energitunge byggematerialer, vurderer Henrik M. Skou, der efter et par år med efterspørgselsamok nu skal genfinde en anden balance.

– Vi kan frygte at markedet er så defensivt at efterspørgslen igen vil sende priserne mod himlen - men vi forholder os defensivt indtil videre – selvom det er svært for købmænd at sidde på hænderne når der kan købes varer til en brøkdel af sidste års pris, lyder det.

Han peger på, at der i hele Europa er en rivende udvikling i gang inden for branchen, hvor der investeres kraftigt i nye produktionsteknikker og udviklingen af effektive trækomponenter til brug i byggeriet, og understreger, at konstruktionslimtræet også vinder frem i Danmark, hvor vi ellers er kendt for at holde godt fast i traditionerne. Og den udvikling er Thorlund Skou klar til at kapitalisere på.

– Konstruktionskomponenter i træ og knowhow om anvendelse er fundamentale for, at træ som byggemateriale vinder markedsandele. Thorlund Skou sætter yderligere fart i salg og markedsføring af disse produktområder i fremtiden. Vi skal simpelthen sikre at de rette komponenter kan leveres i rette kvalitet til den rigtige pris, slår Henrik M. Skou fast.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094