23948sdkhjf

KUNI Tema-dage med fokus på vandbaserede lakker, slibning og tørring

Hele uge 13 holdt KUNI Maskinsalg A/S et in-house arrangement for udvalgte lakleverandører og producenter fra træ- og møbelindustrien for at demonstrere, hvordan man med udstyr fra Costa Levigatrici og Giardina Finishing System opfylder markedets nye krav til nye pudse- og tørremetoder.
År 2007 bliver skelsættende for overfladebehandling for dansk træ- og møbelindustri. Fra i år skal VOC-direktivet overholdes, hvilket betyder, at der skal tages hensyn til udslip af opløsningsmidler fra lakering. Derfor skal mange producenter omstille til vandige UV-lakker eller konventionelle vandbaserede lakker.

Denne omstilling stiller nye krav til totalløsninger for overfladebehandling, og her er KUNI Maskinsalg klar med maskiner, som opfylder både nye pudse- og tørrekrav.

KUNI Maskinsalg forhandler et komplet program af børstemaskiner med forskellige typer aggregater til at løse opgaverne i bestående linier, og disse maskiner kan efter behov udstyres med Flex-trim slibeværktøjer.

Mikrobølgeovnseffekt
Fra Giardina Finishing System var opstillet en MOS Plus mikrobølgeovn, så emner straks efter lakering blev hængt til tørre, så tørreprocessen ved forskellige lag kunne kontrolleres.

Der var opstillet en sprøjtekabine, hvor lakleverandørerne med håndsprøjte påførte lakken inden tørring i MOS Plus.

Mikrobølgetørring er en meget energibesparende og dermed miljørigtig og økonomisk metode, som kun kræver ca. 1/10 energi i forhold til konven-tionelle systemer. MOS ovnen anvender mellem 8-12 kW i modsætning til traditionelle anlæg som bruger 60-150 kW afhængig af produktionsanlæggets hastighed og tykkelse af lakfilm.

Man opnår altså en betydelig økonomisk gevinst på den daglige drift af et sådant anlæg, og der kan søges EU-tilskud til indkøb af anlægget, da miljørigtig produktion som bekendt ligger højt prioriteret på den europæiske dagsorden.

Ved mikrobølgetørring opnås en meget lavere ”flash off” temperatur, så man ved den efterfølgende hærdning af lakken med kombineret IR og varmluftovn ikke risikerer at nå op på de problematiske 65-70°C, og der skal derfor heller ikke bruges så meget energi til efterfølgende nedkøling. Emnerne kan straks efter tørring stables uden den kendte problematik med sammensmeltning af emnerne.

Skepsis vendt til optimistisk interesse
Flere af de besøgende var i starten lidt skeptiske ved udsigten til disse nye produktionsmetoder, men efter selv at have haft mulighed for at arbejde både med pudsning, lakering og tørring, ændrede stemningen sig i vores nyindrettede show-room til optimistisk interesse og aktiv medvirken i alle processerne. Der blev diskuteret og testet livligt ved de forskellige maskiner samt udvekslet erfaring gæsterne imellem.

Ingen tvivl om at der i de kommende år kommer til at ske en stor udvikling indenfor dansk træ- og møbelindustri, da de ændrede krav til udslip af opløsningsmidler fra lakering uundgåeligt medfører nye krav til slibning og tørring, og her er vi klar med løsninger, som opfylder disse behov – løsninger som er økonomiske i drift og opfylder alle EU-krav til miljørigtige produktionsmetoder.

Kilde: KUNI Maskinsalg - www.kuni.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065