23948sdkhjf

Havemøbelgigant presses af stigende lønninger

I Vietnam, hvor danske Scancom producerer sine møbler, stiger lønniveauet markant i disse år. Det stiller store krav til produktiviteten.
Mange års store fordele ved at producere i Vietnam presses fra flere sider. En eksploderende inflation har fået myndighederne til at gennemtvinge markante lønstigninger, og ifølge Dagbladet Børsen har det medført en øgning af mindstelønnen på 20 pct. i 2011 og yderligere mindst 25 pct. ved årsskiftet.

Det skaber store udfordringer for virksomhederne, herunder danske ScanCom, der producerer havemøbler i Ho Chi Minh City.

- Resultatet bliver, at vi skal nøjes med at fastholde bemandingen på de 5.000 vietnamesiske ansatte, siger adm. direktør Stig Maasbøl til Børsen.

Ifølge Stig Maasbøl er lønandelen på fem år steget fra 10 til 25 procent af totalomkostningerne, og han anslår at fabrikken skal forbedre produktiviteten med 200-300 procent pr. medarbejder.

- Vi investerer langt mere i automatisering og Lean, for på sigt går lønnen op her i landet. Vi har i enkelte operationer med maskiner nedbragt behovet for medarbejdere fra 275 til 15 ansatte, fortæller han.

Dårlige somre koster omsætning
ScanCom omsætter årligt for omkring 900 mio. kr., og hentede sidste år et overskud på 13,7 mio. kr. Udover de stigende lønomkostninger rammes ScanCom af to svigtende somre.

- Vi har netop afsluttet regnskabet for 2011/2012, som er ok, men herefter slår de dårlige somre igennem, og vi forventer, at omsætningen vil falde med 5-10 pct, siger direktøren.

ScanCom sælger havemøbler over det meste af verden, hvor Europa udgør 75 procent, Americas 14 procent, Australien 9 procent og resten af verden – herunder Asien – 2 procent.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094