23948sdkhjf

Tømrerlærling og legatmodtager: Juliane vil skabe et netværk for kvinder i branchen

Erhvervsskoleelev, tømrerlærling og nu også vinder af Zonta Roskildes håndværkerlegat. Den 19-årige Juliane Pough vil bruge pengepræmien, der fulgte med hendes seneste titel, til at samle kvinder, der ligesom hende hende har valgt håndværkervejen

19-årige Juliane Pough var i sidste uge til Nytårstaffel i organisationen Zonta Roskilde. Her kommer hun ikke normalt. Men ledsaget af Monika Gade, der er lærlingeansvarlig i virksomheden Tømrermester Troels Hansen A/S, skulle hun modtage en pris.

Foreningen Zonta Roskilde, der består af kvinder med forskellig personlig og professionel baggrund, overrakte hende deres årlige håndværkerlegat.

Jeg vil gerne skabe et trygt rum og et fællesskab på tværs af årgange for os kvinder, der har valgt den her vej. Juliane Pough, tømrerlærling

Legatets beløb på 10.000 kr. vil hun bruge på at skabe lidt det samme fællesskab, som Zonta Roskilde har dyrket siden sin oprindelse i 1987. Bare i mere fagspecifik og endnu mere lokal skala på Roskilde Tekniske Skole.

- Jeg vil gerne starte et kvindenetværk på min skole. Jeg har ikke helt udtænkt, hvordan det præcist skal foregå, men jeg vil gerne skabe et trygt rum og et fællesskab på tværs af årgange for os, der har valgt den her vej. For vi er jo ikke ret mange, fortæller hun.

Et netværk for ligesindede

På Juliane Poughs hold er de i skrivende stund tre piger. På tværs af hendes årgang på Roskilde Tekniske Skole er tallet 8. Det har hun egentligt ikke i sig selv det store problem med, hendes egen oplevelse med håndværksfaget og -miljøet har været udpræget positivt. 

Ikke desto mindre tror hun, at netværket kan være et fællesskab, det kan fastholde og på længere sigt også tiltrække flere kvinder til faguddannelserne på skolen. Det kan give dem en mere struktureret måde, hvorpå de kan hjælpe hinanden gennem uddannelsen og dele deres personlige erfaringer.

- Jeg har eksempelvis selv lige været gennem hele humlen med at søge praktik, hvor jeg måske har lært noget, der kan hjælpe de næste, fortæller hun.

De ting man kan bekymre sig om kan også være så specifikke som, hvilke omklædningsfaciliteter og toiletter ude på byggepladserne, der føles rare at benytte. Juliane Pough, tømrerlærling

Deres erfaringer og den medfølgende lærdom behøver ikke være kønsspecifikt, erkender hun. Alligevel kan deres udfordringer og bekymringer ofte have et lidt andet udtryk end deres mandlige medstuderende, fordi de indgår i håndværksbranchen som en minoritet.

Nogle problemer kan også være helt konkret forbundet med deres køn.

- De ting man kan bekymre sig om, kan også være noget så specifikt som, hvilke omklædningsfaciliteter og toiletter ude på byggepladserne, der føles rart at benytte. De her ting kan de mandlige kollegaer godt have lidt svært ved at sætte sig ind i, forklarer Juliane Pough.

Vil sprede sin positive fortælling

Juliane Pough understreger, at hun under sin uddannelse og praktiktid ikke har oplevet det som udfordrende eller utrygt at være en kvinde i et mandefag. På kundebasis bliver det ofte bemærket, men med positivt fortegn. Det er en kilde til glæde hos de fleste, når det er hende, der dukker op ved deres hoveddøre for at løse deres byggebehov.

Jeg er bevidst om, at det ikke er sådan for alle kvinder i faget, men min oplevelse har været positiv og ikke en, jeg på noget tidspunkt har haft grund til at fortryde. Juliane Pough, tømrerlærling

Blandt hendes hovedsageligt kollegaer har hun også kun oplevet, hvad hun beskriver som nysgerrige, lyttende og anerkendende reaktioner.

- Jeg er bevidst om, at det ikke er sådan for alle kvinder i faget, men min oplevelse har været positiv og ikke en, jeg på noget tidspunkt har haft grund til at fortryde. Jeg vil gerne stå aktivt frem med min fortælling, fordi det er vigtigt, at de positive fortællinger også får liv, så piger og kvinder ikke afskrækkes, siger Juliane Pough.

Vil vise vejen for de næste generationer

Hun blev indstillet til Zonta Legatet  af en underviser på EUX Roskilde, fordi hun udviste en udpræget interesse for sit fag samt et ønske om at gøre det bedre for alle involverede. Ønsket om en tømmerbranche, der også trives i fremtiden, er ifølge hende selv også drivkraften bag ambitionen om at danne et kvindenetværk blandt sine medstuderende. 

Der er en masse kvinder, der kunne trives på samme måde, som jeg gør, men som måske ikke ser den her vej i livet som en mulighed, fordi de ikke møder nogle, de kan spejle sig i Juliane Pough, tømrerlærling

Ligesom det er kernen i det frivillige arbejde i NGO’en Boss Ladies, hvor hun er en del af det ambassadørkorps, der rejser rundt for at forsøge at åbne piger og kvinders øjne for mulighederne i faguddannelserne.

- Som fag har vi en mangel på arbejdskraft, og vi går glip af en masse dygtige kvinder. Der er en masse kvinder, der kunne trives på samme måde, som jeg gør, men som måske ikke ser den her vej i livet som en mulighed, fordi de ikke møder nogle, de kan spejle sig i, mener Juliane Pough.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08